MENÜ
İzmir 22°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kulüp pazarı kurulursa şaşırmamalı!
Nüvit Tokdemir
YAZARLAR
11 Ocak 2022 Salı

Kulüp pazarı kurulursa şaşırmamalı!

Türkiye'de profesyonel futbol ligi oluştuğu yıllardan bugüne çok şey değişti...

Yıllar yıllar içerisinde gelip geçen Türkiye Futbol Federasyonu Başkan ve yönetimleri Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca belirleniyordu; siyaset atama yapıyordu anlayacağınız!

Anavatan Partisi (ANAP) döneminde Turgut Özal'ın direktifiyle "özerkleştiriyoruz" dediler, seçim yaptırdılar ama başına gelecek ismi kendileri belirlediler! Günümüze gelinceye dek adı "özerk" kendi siyasi iktidara bağlı kaldı!

Öyle de gidiyor!

Salt futbol değil, diğer spor yönetimlerini de "özerkleştirdiler" sözüm ona; bakın başkan ve yönetim kurulları siyasal iktidara yakın isimlerden oluşmuştur!

"Benim olsun, benden olsun" hesabı!

 

X

 

Hal böyle olunca, işler öyle kulüplerin ve sporcuların, spor bileşenlerinin istediği gibi yürümüyor tabi ki!

İktidar sahibi ne derse o!

 

X

 

Profesyonel futbolda liglerin oluşumuyla mesela yabancı çalıştırıcı ve futbolcu transferi sürekli vardır futbolumuzda!

Yıllar içersinde bir fazla-bir eksik olup olmaması, kaldırılması tartışılmıştır ve bazı kararlar alınmıştır da. Ne var ki tümden kaldırılması hiç bir zaman gerçekleşmemiştir. O tartışmaların içinde de "Türk futbolunun geleceği için altyapının önemi ve milli takımlar gerçeği" olmuştur! "Bir eksik-bir fazla yabancı oyuncu ve teknik adam" derken, kazanan Türk futboluymuş gibi gösterilmiştir bugüne dek!

Oysa bugün görüyorsunuz işte...

Dünyanın isim yapmış bir çok teknik direktörü geldi-gitti; ünlü yabancı futbolculara milyonlarca dolar ve euro harcanarak transfer edildi. Şimdi öyle bir durumdayız ki ilk 11'i yurt dışında oynayan ve Avrupa'da yetişmiş futbolculardan oluşan bir milli takımımız var!

Bir de Dünya Kupası'na katılırsa gururlanacağız!

 

X

 

Daha önce de vurguladığımız gibi salt futbolda değil, diğer spor dallarında da özerkleşince para harcamaya bayılır oldu federasyonlar!

Takım oyunlarında voleybol, basketbol, hentbol; bireysel sporlarda başta halter, boks, atletizm vs. başarının söz konusu olduğu tüm dallarda yabancı transferinin önü açıldı. Dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonları devşirilerek Türkiye adına yarışır oldular. Şampiyonluklar, başarı ard arda geldi! Ne güzel değil mi? Hiç bir uğraş vermeden şampiyon sporcularımız oldu!

Takım oyunlarında basketbolda "oniki dev adam", voleybolda "filenin sultanları" kendi içimizden çıktı...

Çıktı ama dikkat! Yabancı transferi basketbolün önünü belirgin biçimde kesti. Şimdi aynı durumun voleybolda önü açılıyor, takımlarda daha fazla yabancı oyuncunun oynayabilmesi için çalışma yapıldığı belirtiliyor. Anlayacağınız önümüzdeki yıllarda "oniki dev adam" da, "filenin sultanları" da  Türk gençliği için çok zor olacak!

Yazıktır!

 

X

 

Geldiğimiz noktada; uzun yıllar öncesinde parası olan kulüplerin getirebildiği yabancı oyuncu artık alt liglerde de varlığını sürdürüyor ve kalite sorunu üst düzeydedir! Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle alacaklı olup UEFA'ya giden ve dava açan oyuncu sayısı her gecen gün katlanıyor. Kulüplerin büyük çoğunluğu transfer yasaklısı. Bakıyorsunuz transferin gözdesi yine yabancılar!

Geçmişte bugünü gibi menecerlerle içli dışlı olan (!) yöneticiler yoktu, belki o nedenle fahiş fiyatlar ödenmiyordu diye düşünüyor olabiliriz. Ancak bugün pahalı bir oyuncu getirmeye kalktığınızda dörtte biri kadar menecere ödeniyor! Nerede bu bolluk?

 

X

 

Kulüp başkanları en küçüğünden en büyüğüne inim inim inliyor; federasyondan yakınıyor, yayıncı kuruluştan yakınıyor, federasyon kurullarına bindirdikçe bindiriyor... Düzgün giden bir iş yok noktasında her şey! 

Yakınmalardan çıkan sonuç bu!

Siyasal iktidar destekli federasyon ise günlük ve üstü örtülen çözümlerle işi götürme noktasına gelmiş. Köklü çözüm yok, halının altına ve sümenaltına süpürmek var!

"İflas ettik batıyoruz. Böyle gitmez" diye feryat eden kulüpler, bir de ötelemeli olarak kamu bankalarına borçlandırıldı ya!

Kim ödeyecek o borçları? Dolarla futbolculara olan borçları katlanan kulüplerin isyanı daha ne kadar duyulmayacak?

 

X

 

İnanın, ederi yurt dışında gittikçe düşen Türk futbol takımları için kötü şeyler düşünmek geçmiyor usumdan!

Ama...

Önümüzdeki dönemde kulüpler için bir pazar kurulursa şaşırmamak gerekir!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme