MENÜ
İzmir 18°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
“YÜZ YÜZE SINAVLAR DA İLERİ BİR TARİHE ERTELENMELİ!..”
Sağlık
2 Mart 2021 Salı 13:31

“YÜZ YÜZE SINAVLAR DA İLERİ BİR TARİHE ERTELENMELİ!..”

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "yüz yüze sınavların ileri bir tarihe ertelenmesinin" uygun olacağını savundu.

Prof. Dr. Kurugöl yaptığı açıklamada, Kovid-19’un 10 yaş  altındaki çocuklarda daha hafif seyrettiğini, ancak durumun 10-18 yaş grubu  gençlerde daha yaygın görüldüğünü, hastalığin küçük çocuklara göre de daha ağır geçirildiğini bildirdi.

Kurugöl şunları kaydetti;

“MIS-C gibi kalp yetmezliğine yol açan hastalığın ağır tablosu, büyük çocuklarda daha sık görülür.  Bu nedenle çocukları, 10 yaş altı çocuklar ve 10 yaş üstü  çocuklar, yani 10-18 yaş grubu gençler şeklinde  iki ayrı yaş grubu olarak ele almak gerekiyor.

Okul ortamı 10 yaş altı çocuklar için daha az tehlike arz ederken, 10-18 yaş grubunda Kovid19 ve buna bağlı MIS-C hastalığı gibi ağır ve ciddi hastalıkları daha fazla görüyoruz.  Yine, 10-18 yaş grubu gençler hastalık taşıyıcılığında önemli rol oynuyor.”

-YÜKSEK RİSK-

Özellikle, vaka sayısının yüksek olduğu illerde tüm bu risklerin çok daha yüksek olduğunu savunan Prof.Dr. zafer Kurugöl, tülkemizde, daha bulaşıcı olan mutasyonlu virüsün gittikçe artan bir oranda görülmesi de diğer  bir riski oluşturduğunu anlattı.Kurugöl açıklamasına şöyle devam etti; “İşte tüm bu nedenlerle, Milli Eğitim Bakanlığımız yüksek ve çok yüksek riskli olarak  tanımlanan illerde ortaokul ve liselerde yüz yüze eğitime geçilmemesi, sadece 8. sınıflarda ve 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde, kısa süreli geçilmesi kararı verdi. Bu çok doğru bir karardır. Ama, risk mevcutsa ve yüz yüze eğitimi engelleyecek düzeyde ise, aynı durumun yüz yüze sınavlar içinde geçerli olması gerekmez mi? Yüz yüze sınava giren öğrenci,  genç sınav heyecanı ile kuralları uygulamakta da zorlanacak, maske, özellikle de mesafe kuralına dikkat etmeyecek, mutasyonlu virüs nedeniyle olması gereken 1.8 metre mesafe kuralı büyük ölçüde çiğnenecektir. Aynı günde sınava girecek öğrenci sayısını da göz önüne alacak olursak, böyle bir nüfusun aynı saatlerde dışarıya çıkması, birçoğunun sınava anne babaları ile geleceği gibi durumlar da göz önüne alındığında, sosyal hareketliliğin bir anda çok artacağı bir gerçektir. “

-METROPOLLARDA TEHLİKE-

Bu durumun özellikle metropollerde, İstanbul, İzmir, Antalya, Konya gibi büyük şehirlerde tehlikeli olabieceğini ifade eden Kurugöl“Bu nedenle, yüksek ve çok yüksek riskli olarak tanımlanan illerde, nasıl ortaokul ve liselerde  yüz yüze eğitime geçilmemesi kararı alınmışsa, aynı bilimsel gerekçelerle yüz yüze sınavların da ileri bir tarihe ertelenmesi” gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Zafer Kurugöl, açıklamasını şöyle tamamladı;“Eğer, sınavların tüm Türkiye’de aynı tarihte yapılması zorunluluğu varsa, o zaman yüksek ve çok yüksek riskli illerin neredeyse ülkemiz nüfusunun yarısı oluşturduğu için, tüm ülkede sınavların vaka sayılarının azalacağını, pandeminin hafifleyeceğini tahmin ettiğimiz Mayıs veya Haziran aylarına  ertelenmesinin doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığımızın bu konuyu tekrar değerlendirmeli!”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme