MENÜ
İzmir
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Modern Çağın Hastalığı: Kronik Yorgunluk Sendromu
Sağlık
28 Şubat 2021 Pazar 11:31

Modern Çağın Hastalığı: Kronik Yorgunluk Sendromu

Yeterli miktarda dinlenmeye karşın kendini sürekli olarak yorgun hissetme hali olan kronik yorgunluk sendromu, ciddiye alınması gereken bir durum.

İş performansında azalma, isteksizlik, sosyal hayattan uzaklaşma, mutsuzluk gibi belirtileri olan bu sendrom, basit bir sorun gibi görünse de ilerlediğinde, bakıma muhtaç hale getirecek bir rahatsızlık.

Fonksiyonel Tıp Doktoru Prof.Dr.Deniz Özzeybek, yorgunluğa kas-iskelet ağrısı, uyku bozukluğu, konsantrasyonda bozulma, boğaz ve baş ağrısının da eşlik ettiğini belirtti. Özzeybek, “Yorgunluk hastanın bireysel, sosyal, mesleki, eğitimsel ve ruhsal işlevlerini zorlar. Beceri isteyen işlerde yavaşlama, planlama, organizasyon ve problem çözme gibi yeteneklerde gerileme görülür. Ayrıca dikkat kusuru, konsantrasyon düşüklüğü, karar vermede zorluk gibi bulgular göstererek, iş gücü kaybına neden olur. Bu tabloya genelde umutsuzluk, sıkıntı hali, çaresizlik duygusu, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler eklenir” dedi.

Altta yatan nedenler araştırılmalı

Kronik yorgunluk sendromunun nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyen Özzeybek, altta yatan nedenler arasında gıda duyarlılıkları, çeşitli enfeksiyonlar,aşırı stres, bağışıklık sistemi sorunları, hormon bozukluğu, ince bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi anlamına gelen SIBO,vitamin ve mineral eksikliklerinin olabileceğini söyledi.

 Kişiye özel tedavi

Kronik yorgunluk sendromunun genelde 30-50 yaş arasında ve kadınlarda daha çok görüldüğünü ifade eden Özzeybek, tedavi hakkında şu bilgileri verdi: “Bu rahatsızlığın tedavisi kişiye özgüdür ve bütüncül bir yaklaşımla hastaya uygun tedavi programı planlanır. Bu planın içinde altta yatan nedenin ortadan kaldırılması yanında, uyku düzeninin oluşturulması, egzersiz, vitamin ve mineral desteği, diyet ve meditasyon da mutlaka yer almalıdır.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme