MENÜ
İzmir 13°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Engelliler farkına varılmak için yürüdü
Yerel
24 Eylül 2019 Salı 09:59

Engelliler farkına varılmak için yürüdü

Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden gelerek Çeşme'de kamp yapan engelliler, farkına varılmak için Çeşme'de yürüdüler.

Ege Zihinsel Engelliler Derneği ve Karşıyaka Şubesi, Adıyaman Zihinsel Engelli Aileleri Derneği, Erzurum Zihinsel Özürlüler Derneği ve Tire Engelliler Derneği Çeşme'de 5 günlük bir kampta bir araya geldi. 

Engelli dernekleri, 5 günlük kamp döneminin sonunda, engelliler hakkında toplumda farkındalık yaratmak için Çeşme çarşısında bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşe, Çeşme Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu bandoyla destek verirken, Çeşme Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Tijen Tekin de yürüyüşe katıldı. Cumhuriyet Meydanı'na kadar süren yürüyüşü, Çeşme esnafı ve çarşıdaki vatandaşlar ilgi ile izlediler. 

"Engellilik, var olan bir gerçek"

Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikle ilgili açıklama yapan Ege Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı ve Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Yaşar, özel çocukları hayata bağlamak için derneklerini kurduklarını belirterek, "Bu seneki kampımıza ve etkinliğimize Adıyaman ve Erzurum'daki engelli derneklerini davet ettik. Kampımız, İzmir Valiliği himayesinde gerçekleşti. Kampımızda, zihinsel engelliler ve ailelerinden oluşan bir koro kurduk. Ayrıca çocuklarımız için el becerileri kursları açtık. Kampımızın son gününde de, engellilerin de var olduğunu, engellilerin de farkına varılması gerektiğini vurgulamak için bir yürüyüş gerçekleştirdik. Engellilik, var olan bir gerçek. Engelliyi doğuran anneye, 'Onu sen doğurdun, çektiğin ıstırap da senin' denmemeli. Engelli ailelerin çektiği sıkıntıya da ortak olunmalı, onların ne çektiklerini anlayabilmeliyiz" diye konuştu. 

"Bu toplumda yaşayan engelliler de var"

Erzurum Zihinsel Özürlüler Derneği Başkanı Yahya Şaşi de yaptığı açıklamada, "Biz de varız, bu toplumda yaşayan engelliler de var, engellilerin de farkına varın demek için yürüdük. Engelli çocuklar da sokağa çıkabiliyor. Biz 26 saatlik yoldan geldik. 5 gündür Çeşme'deyiz. Erzurumlu engelli çocuklarımız, kendileri gibi engelli çocuklarla tanıştılar. Çok yararlı bir kamp dönemi oldu" şeklinde konuştu. 

"Onlar, acınmak değil, sevilmek istiyorlar" 

Adıyaman Zihinsel Engelli Aileleri Derneği Başkanı Zeynel Alagöz de bir açıklama yaparak, "Hepimiz birer engelli ailesiyiz. Parada pulda gözümüz yok. Biz sevgi istiyoruz. Çocuklarımızın kalbindekileri hissedebilmek için, o duyarlılığı gösterebilmek için buradayız. Adıyaman'dan buraya kadar, çocuklarımızı mutlu edebilmek için geldik. Bu çocukların gönlünü fethedebilirsek, hem dünyamızı, hem de ahireti kazanmış oluruz. Onlar, acınmak değil, sevilmek istiyorlar" diye vurguladı. 

"Engellilerin olduğu kadar, engelli ailelerinin de desteğe ihtiyacı var"

Tire Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı İzzettin Şeker de yaptığı açıklamada, "Toplumumuzun engelliler hakkında duyarlı olmasını istiyoruz. Her birey, bir engelli adayıdır. Engellilerin olduğu kadar, engelli ailelerinin de desteğe ihtiyacı var. Engellilerin anne ve babası da bir yerde gönlü kırık insanlardır. Bu ailelerin de gözardı edilmemesi gerekir" diye belirtti.

"Özel çocukları hayatın içine katmaya çalışıyoruz"

Çeşme Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Tijen Tekin  de bir açıklama yaparak, "Özel gereksinimili bireyler ve ailelerini Çeşme'de görmekten çok mutlu olduk. Ben de bir özel eğitim okulu müdürüyüm. Biz de özel çocuklarımız için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Onları da hayatın içine katmaya çalışıyoruz. Onlar da bizler gibi, aynı şartlarda yaşasınlar istiyoruz" diye konuştu. 

Açıklamaların ardından Atatürk Anıtı önünde toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme