MENÜ
İzmir 13°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme Sakızına Coğrafi işaret!
Yerel
20 Haziran 2020 Cumartesi 16:03

Çeşme Sakızına Coğrafi işaret!

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü tarafından 2015 yılında başlatılan Çeşme Sakızı eylem planı kapsamında ilçenin çeşitli noktalarına 30 bine yakın Sakız Ağacı fidanı dikilirken, bugün eylem planı kapsamında hasat çizimi yapıldı.

Fidanları sakız reçine verebilmesi için 10 yaşına gelmesi beklenirken, daha önce ekilmiş 30 yaşındaki ağaçlar çizilerek ilk hasat için başlangıç yapıldı. 

Öte yandan Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü Mustafa Özen, "Çeşme Damla Sakızı" için coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını açıkladı.

Mustafa Özen, hasat başlangıcında yaptığı konuşmada, ilçenin sadece turizm anlanın da değil tarım alanında da önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Çeşme’de yetişen tıbbi ve aromatik bitkilere dikkati çeken Özen, sakızın da ilçede 200-300 yıllık bir geçmişi olduğunun altını çizdi.

Özen Sakız ağaçlarını korumaya alarak yaygınlaştırmaya başladıklarını da sözlerine eklerken, "Geçen hafta 'Çeşme Damla Sakızı' adı altında coğrafi işaret başvurumuzu yaptık. Bölgede yetişen, Çeşme'ye has aromasıyla, tadıyla Çeşme Damla Sakız'ının coğrafi işaretini de almış olacağız" diye konuştu.

Gövdesine çizik atılan 20 Sakız Ağacı 15 gün sonra ilk haşatını verecek. Olgunluğuna ulaşmış her ağaç yılda 150-200 gram damla sakızı verirken piyasa değeri ise kilogram başına 1500 TL’yi buluyor

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme