MENÜ
İzmir 11°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme Aya Yorgi Koyu'nda çevre eylemi!
Yerel
2 Mart 2024 Cumartesi 16:04

Çeşme Aya Yorgi Koyu'nda çevre eylemi!

Çeşmeli Çevreciler Çeşme Ayayorgi koyunun işgalini protesto etmek için Ayayorgi de eylem yaptılar.  

Çeşme Çevre Platformu, Gücücek Koyu Koruma Derneği ve Ayayorgi Koruma Platformunun çağrısı ile bölgeye gelen yoğun bir protesto grubu pankartlar ve sloganlarla isgali protesto ettiler.

CHP Başkan Adayı Lal Denizli İzmir’de olduğu için yerine temsilcisi Meclis Adayı Emre Can’ı görevlendirdi. Emre Can yaptığı açıklamada, “Seçim sonrası Lal Denizli yeni belediyecilik anlayışı ile Çeşme’de hiçbir ekolojik kırıma izin vermeyeceklerini” söyledi. Çeşme DEM Partisi Eşbaşkan Adayı Ali Güleser’de “DEM partisi olarak en hassas olduğumuz konu doğal yaşam alanlarının korunmasıdır, Çeşme’nin her türlü kıyımına engel olacağız” dedi.
   
Çevreciler adına konuşan Av. Seher Gacar bir basın bildirisi okudu, Gacar,
“Biz bugün burada bir çağrıda bulunuyoruz, Anayasa güvencesinde bu ülkenin her karış toprağında vatandaş olarak hakkımız var. Bu güzel memleketimizin toprağını, suyunu, havasını, doğal ve kültür varlığını koruma sorumluğunu alan devletimizi, merkezi ve yerel idarelerimizi bu sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

Burası Aya  Yorgi, ..   Time Dergisi tarafından ‘Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer’ arasında gösterilen , Neolitik çağdan bu yana insanların yaşam alanları olmuş, binlerce yıllık uygarlıkların izlerin taşıyan ve aynı zamanda  ardıç, sakız ve zeytin ağaçlarının yuvası Aya Yorgi..
Vahsi sermayeye teslim edilen Aya Yorgi de, halkın ücretsiz ve özgürce denize girebileceği 1 metre yer kalmadı.. Geçtiğimiz  yaz sahillerin talanına  dikkat çekmek için Çeşme’de, Urla ‘da, Karaburun’da eylemler yapıldı. Tek bir plajı, Gücücek Koyunu işgalden koruyabildik. Onun dışında değişen hiç bir şey olmadı,  tek bir işgalci işletme kapatılmadı,  tek bir işgal sonlanmadı, Kıyı Kanunu’na, Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu' na, İmar Kanununa aykırı sahillerdeki tek bir kaçak yapı yıkılmadı ..

Gerekçeler aynı, “teknik imkânsızlık”..  
Çeşme sahillerinde resmi yıkım kararı  kesinleşmiş 5 adet işletme var.. Yıkılmıyor, yıkılamıyor.

Cennet koy Aya Yorgi’ de işletmelerin istilası altında. Yetmedi, doğal ve arkeolojik SİT alanı, tarihi eserler, seramikler, parçalandı, dokunulması yasak zeytin, ardıç, sakız ağaçları köklerinden söküldü, kum zambakları tahrip edildi, deniz doldurularak balık meraları yok edildi ve yeni bir beach-clup plaj alanı yaratıldı.

Cilalı taş devrinden beri insan yaşamının olduğu bu bölge sanırız ki binlerce yıldır böyle bir barbarlık görmedi. Binlerce yıl burada saklanabilen amorf  seramikler parçalanıp moloz diye atıldı.
Yüzey toprağı oyularak arazinin kodları değiştirildi  ve buradan çıkan tüm hafriyat denize döküldü ve böylelikle hem deniz canlılarının yaşam alanları tahrip edildi , hem de kıyıda çamur ve tozlanmaya yol açacak toprak yığını oluşturuldu.
Ağır iş makineleri ile 170 kamyon kazı yapanlar kısa süre göz altına alındı, ifade verip hepsi serbest kaldı.
Aya Yorgi'de bir avuç doğa sever aylardır bu kıyımı durdurmak için çabalıyor. Üç ay önce Çeşme Belediyesi, Çeşme Müze Müdürlüğü, korkunç tahribatı tutanak altına aldılar. O tarihten bu yana, bu kıyıma karşı kıyı kanunu 13 madde uyarınca yetki ve sorumluluğu olan belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşları top çeviriyor ama müdahale etmiyorlar.
Üstüne üstlük arkeolojik sit alanında, vatandaşların kullanımına açık belediye sokağına sürgülü demir kapı yapıldı vatandaşın geçişi yasaklandı. Dileğimiz kez süreçin farklı olması, Aya Yorgi evraklarda kalmasın buradaki kıyım bir an evvel durdurulsun, sorumlular en ağır ve caydırıcı şekilde cezalandırılsın. Devletimizden, merkezi ve yerel idarelerimizden, emanete sahip çıkmalarını talep ediyoruz. Doğa için, Aya Yorgi için adalet istiyoruz!" açıklamasında bulundu.
Aya Yorgi Koruma Platformu Adına
Av. Seher GACAR

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme