MENÜ
İzmir 13°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alaçatı Sanat Haftası
Kültür-Sanat-Magazin
28 Eylül 2019 Cumartesi 14:42

Alaçatı Sanat Haftası "BİR"leştirdi

Bu yıl "Alaçatı Sanat BİR'leşmesi" teması ile gerçekleştirilen Alaçatı Sanat Haftası'nda, Şırnak ve Mardin'den gelen Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, Alaçatı'daki öğrencilerle birlikte bir dizi etkinlikte birleştiler.

25-29 Eylül tarihleri arasında,  Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği  ve Baykuşhane Eğitim ve Sanat Kooperatifi  Derneği işbirliği ve Çeşme Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenen ve bir "masal havası" içinde geçen etkinliğin masal kahramanları ise Mardin ve Şırnak'tan gelen olan çocuklar oldu. Masal kahramanı olan konuk öğrenciler, İstanbul, İzmir ve Alaçatı’dan gönüllü sanatçıların hazırladığı farklı disiplinlerde atölyelere katıldılar. Etkinlik kapsamında, Alaçatı'da çok sayıda sanatçı da sergiler açtı. 

"Çeşme olarak gelişmiş bir bölgedeyiz, ama Güzel Sanatlar Lisemiz yok"

Etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Aslıhan Özgür, "Alaçatı Sanat Haftası'nın bu yıl beşincisini gerçekleştiriyoruz. Her yıl bir tema belirliyoruz. Bu yılın temasını çocuktan hareketle belirledik. Bu sırada yolumuz Baykuşhane ile birleşti. Baykuşhane sanat için bir araya geldik. Baykuşhane Eğitim ve Sanat Kooperatifi  Derneği'nin Mardin ve Şırnak Güzel Sanatlar Lisesi ile ilgili bir projesi vardı. Bu proje bizi de çok etkilemişti. Bu projeyi sanat haftamızla birleştirmek istedik. Projenin özünde, her ilçede güzel sanatlar okullarının açılması gibi uzun vadeli ve ulvi bir hedef var. Çeşme olarak kaynaklar anlamında ve gelişmişlik anlamında çok zengin bir bölgedeyiz, ama ne yazık ki bir Güzel Sanatlar Lisemiz yok. Bununla ilgili herhangi bir girişim de yok. Buradan yola çıkarak Baykuşhane ile yolumuzu kesiştirdik. Baykuşhane'nin böyle güzel bir projesi var. Güzel Sanatlar Liseleri ile ilişkileri var. Burada da, biraz da kaybolmuş Alaçatı gençliği var. Maalesef sanatla iç içe olmayan, sanattan uzak olan, biraz da bölgenin yozlaşması ile beraber, kendileri de yozlaşan bir gençlik kitlesi var. Alaçatı'daki bu genç kitleye ilham olması açısından Baykuşhane ile bir birleşme oldu" diye açıkladı.

"Hedefimiz, Çeşme'de de Güzel Sanatlar Fakültesi açılması"

Baykuşhane ile olan birleşme sonucunda, Mardin ve Şırnak'tan 20'şer Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisinin Çeşme'ye davet edildiğini belirten Aslıhan Özgür, "Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, öğrencilerin Çeşme'ye ulaşımı ve konaklaması konusunda bize destek verdi. Baykuşhane de hepsi aynı zamanda eğitmen olan 15 sanatçı getirdi. Alaçatı'dan da 40 ortaokul öğrencisi etkinliğimize katıldı. Mardin, Şırnak ve Alaçatı'daki öğrenciler, etkinliğimizde birleştiler. Toplamda 14 atölye olan çok zengin bir program oluşturduk. Bir masal hayal ettik. Çıkış noktamız masal oldu. Masalın içini de eğitmenlerimiz doldurdu. Öğrencilere ilham verecek çok sayıda atölye yapıyoruz. Etkinliğimizin sonundaki hedefimiz, Çeşme'de de Güzel Sanatlar Fakültesi açılması için bir taş koymak. İlk taşı koymak belki de. Bu ilk taşı koyduktan sonra, devamında da Kaymakamımızdan, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nden ve Belediyemizden destek isteyeceğiz. Şırnak'ta, Mardin'de Güzel Sanatlar Lisesi var ve o liselerden pırıl pırıl gençler buraya geldi. Bize ilham veren çok güzel hikayeleri var. İlk defa uçağa binen, ilk defa deniz gören, ilk defa bir otelde kalan öğrenciler var. Burada yaşayan gençlere; 'Bakın, siz çok şanslısınız, yaşadığınız hayatın değerini ölçün ve sanatla birleştirin' demeye çalışıyoruz" diye ifade etti. 

"Sanata ihtiyacımız var"

Baykuşhane Eğitim ve Sanat Kooperatifi  Derneği Başkan Yardımcısı Aynur Yılmaz, mimar, tasarımcı, iç mimar gibi profesyonellerden ve gönüllülerden oluşan bir kooperatif olduklarını belirterek, "Sanatı Türkiye'de yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Türkiye'de sanat, sanki çok küçük bir zümrenin elindeymiş gibi, sadece sanatçılar birbirini anlarmış gibi bir algı var. Türkiye'nin her yerinde müthiş yetenekli gençlerimiz var. Onlara olanak verilmesi, önlerinin açılması ve sadece çocukların değil, toplumun her kesiminin, her bireyinin sanata ihtiyacı olduğu düşüncesindeyiz. Biz diyoruz ki; 'Sanata ihtiyacımız var'. Sanatın iyileştirici gücünden hepimizin faydalanması gerekir. Bu birleştirici, iyileştirici güç çocuklardan başlarsa, toplumda barış olacak. En büyük hedefimiz bu. Bu farkındalığı sağlarsak, birçok sorunun çözüldüğünü göreceğiz. Ayrıca tasarımın gücüyle sanayicinin de buluşmasını sağlarsak, sosyal kalkınmaya da çok faydamız olacak. Bu alanda da çalışmalarımızı başlattık" diye açıkladı.

"Çocuklar kalp kalbe geldiler"

Türkiye'de 81 Güzel Sanatlar Lisesi olduğunu fark ettiklerini söyleyen Aynur Yılmaz, "Bu liselerin çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Mardin ve Şırnak'tan gelen öğrenciler, müzik, görsel sanatlar, plastik sanatlar gibi alanlarını seçmişler. Olanak bulabilirlerse ilerleyebiliyorlar. Birçoğu öğretmen olabilecek. Gittikleri bölgelerde başka çocuklara fayda sağlayacaklar. Biz, onların sanat eğitimine katkıda bulunalım diye hedefledik. Mardin'e giderek, onlarla tanıştık, birlikte bir şeyler yaptık. Sonrasında Alaçatı'dan davet aldık. Birlikte olunca müthiş bir sinerji ortaya çıktı. Çocuklar kalp kalbe geldiler. Sosyal medyada, 'Kalplerin birleşmesi' diye yazdılar. 'Alaçatı Sanat BİR'leşmesi' adını verdiğimiz etkinlikte, çocuklar duygularını çok güzel ifade ettiler. Ortak değerlerini fark ettiler. Sanat böyle bir şey. Resim yaparlarken, yanlarında bir grup halay çekti. Alaçatı'daki öğrenciler arasında da doğu ve güneydoğudan gelmiş olanlar var. Çok duygulu anlar oluştu" diye konuştu. 

"Mardin ve Şırnak'tan gelen rüzgarı, Alaçatı'da renklendiriyoruz"

Etkinlikte eğitmen olarak görev alan Grafik Tasarımcısı Pınar Dirim, hem resim, hem de tasarım yaptığını belirterek, "Bu etkinliğin logosunu ben yaptım. Mardin'in dokusuyla, Alaçatı'nın denizini logomuzda birleştirdik. 'Rüzgarın rengi' adını verdiğim atölyemizde, Mardin ve Şırnak'tan gelen rüzgarı, Alaçatı'da renklendiriyoruz. Üç bölgenin birleşmesinin resmini yapıyorlar. 45 metre uzunluğunda bir kumaş üzerine resim yapıyorlar. İkili çalışıyorlar. Şırnaklı öğrenci ile Alaçatılı öğrenci, Mardinli öğrenci ile Alaçatılı öğrenci birlikte resim yapıyorlar. Resim yaparken birleştiler. Bittikten sonra, geçişler yaparak, bütün resimleri birleştireceğiz. Ardından bunu değirmene dolayacağız" diye açıkladı.

"Mozaiklerinde Mardin ve Şırnak'ı, Alaçatı ile birleştirdiler"

Mozaik Atölyesi eğitmeni Aysun Yenice, etkinlikte yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Mardin ve Şırnak'tan gelen çocuklar Alaçatı'daki çocuklarla birleşti. Mozaik atölyemizde, çocukları hiç yönlendirmedim. Tasarımı kendilerinin yapmasını istedim. Bu seneki sanat birleşmesinin bir masalı yazıldı. Bu çocuklar, o masalın kahramanları. Dolayısıyla onlar da oradan yola çıkarak, mozaik tasarımlarında, Mardin'i ve Şırnak'ı Alaçatı ile birleştirdiler. Alaçatı'nın değirmenlerini, sörfünü, rüzgarını, Mardin ve Şırnak ile birleştirdiler. Mozaik çalışması bittiğinde, burada, bir duvarda sergilenecek" diye ifade etti. 

"Heykeli, belediyemiz uygun görürse Alaçatı'da bırakmak istiyoruz"

Plastik Sanatlar atölyesi eğitmeni, Plastik Sanatlar Sanatçısı Ozan Ünal da bir açıklama yaparak, "Ağırlıklı olarak heykel yapıyorum. Genellikle metal heykeller yapıyorum. İzmirliyim. Karşıyaka'da atölyem var. Baykuşhane olarak burada bulunuyoruz. Mardin, Şırnak ve Alaçatılı öğrenciler ile birlikte, kollektif bir heykel çalışması yapıyoruz. Ben onlara bir iskelet hazırladım. Çalışabilecekleri bir alan yarattım. Onlar da diledikleri gibi üzerinde çalışıyorlar. Birbirlerinin yaptıklarını bozmadan, üzerine yeni bir şeyler ekleyerek, birlikte bir çalışma yapıyoruz. Heykelimizde; ülkemizin iki ucundan birleşmeyi yakalamak ve iki kültürün birbiriyle birleşmesi ile ilgili bir kompozisyon yaratmaya çalıştık. Genel olarak bütün temamız böyle. Ben de bununla ilgili olarak iki figürü birleştireceğim şekilde bir iskelet hazırladım. Bunu, bir olmak şeklinde düşünebilirsiniz. Çıkış noktamız bu şekilde. Açık alanda, çamurla çalışıyoruz. Heykeli, kalıp alacağımız süreye kadar dayandırabilirsek ve belediyemiz de uygun görürse, bu etkinliğin bir hatırası olarak Alaçatı'da bırakmak istiyoruz" diye açıkladı. 

"İlk defa Şırnak'ın dışına çıktım"

Resim atölyesinde çalışan Şırnak Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Nargül Caner, küçük yaştan itibaren güzel sanatlara ilgisi olduğunu belirterek, "Hem resime, hem de müziğe ilgim var. Yeteneğim olduğunu gören öğretmenlerim, beni Güzel Sanatlar Lisesi'ne yönlendirdiler. Okulumda severek okuyorum. İlk defa Şırnak'ın dışına çıktım. Alaçatı'yı ilk defa gördüm. Çok beğendim. Anlatılmaz, yaşanır" diyerek duygularını dile getirdi. 

"İç Mimar olmak istiyorum"

Mardin'den gelen ve resim atölyesinde resim yapan Funda Şimdi de, "Resim Bölümü, 11. sınıfta okuyorum. Güzel Sanatlar Lisesi, diğer liselerden çok farklı. Güzel sanatlara ilgim olduğu için ve sanatçı ruhlu olduğum için bu okulu tercih ettim. Mimar Sinan Üniversitesi'ne gidip, İç Mimar olmak istiyorum. Umuyorum ki, bu hedefimi gerçekleştireceğim. Alaçatı'yı çok sevdim. Benim için burada olmak çok farklı bir duygu" diye konuştu. 

"Bu etkinliğe katıldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum"

Alaçatılı 8. sınıf öğrencisi Tuğba Erdem, böyle bir etkinlikte yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Bize, 'Çok güzel bir etkinlik var, Mardin'den ve Şırnak'tan gelen öğrencileri karşılayacaksınız' dediler. Ben ilk başta böyle bir şey olduğunu düşünmemiştim. Mardin ve Şırnak'tan gelen abilerim ve ablalarımla hemen kaynaştık. Çok güzel etkinliklerimiz oldu. Bu etkinliğe katıldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Çok yetenekliler. Çeşme'de de Güzel Sanatlar Lisesi olsaydı gitmek isterdim. Sanat çok güzel bir şey. Duygunu yansıtıyorsun" şeklinde konuştu. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme