MENÜ
İzmir 20°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eşref Öğretmen
Ömer Önal
YAZARLAR
18 Nisan 2020 Cumartesi

Eşref Öğretmen

Germiyan İlkokulu’nu bitirdikten sonra  Antalya Aksu Köy Enstitüleri Okulu’nu kazandı. Okul arkadaşları Germiyan Köyü’nden Osman Ertan, Alaçatı’dan Hikmet Dikmen ve Şinasi Öz benim hatırladıklarım. Eşref Öğretmen Aksu Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra köy köy her gittiği okulda öğrencilerini  Atatürk ve Cumhuriyeti seven öğrenciler yetiştirmek için çok mücadele ettiğini kendinden dinledim.

17 Nisan 1940 yılında onaylanan 3803 sayılı köy enstitüleri  yasasında enstitülere alınacak öğrencilerin nasıl seçileceği belirtilmiştir. Köy Enstitüleri Yasası’nın kabulünden iki ay, enstitü müdürlerinin göreve başlamasından üç ay sonra öğrenciler seçilmeye başlanmıştır. Köy enstitülerine ilköğretimini tamamlamış, şehir merkezi yerine köy ve beldede yaşayan öğrenciler alınmıştır. Gelenlerden çoğu nasıl bir eğitim sisteminin içine girdiklerine dair bir fikir sahibi değillerdi, sıradan orta öğretim kurumlarında eğitim göreceklerini sanıyorlardı. Ancak enstitüler iş içinde eğitim prensibi doğrultusunda işlemekte idi. Ayrıca dönem itibari ile köylerde sağlık koşulları iyi değildi. Bu koşullar da yaşayan öğrencilerin enstitülere gelmesiyle verem ve sıtmalı çocukların sağlıklarının korunması için çalışmalar yapılmıştır.

Eşref öğretmen Germiyan Köyü’nde doğmuş ailesine sadık kalarak da yaşamış bir öğretmendi. Köy çocuğu olduğunu hiç inkar etmemiş. Eşref öğretmen Kars ve Burdur köy okullarından sonra Çeşme ilçesine tayinini istemiş ve ilk olarak Reisdere köy okuluna tayini çıkmıştı.

Daha sonra Alaçatı Fahrettin Altay İlkOkulu’na tayini çıktıktan sonra Alaçatı’da uzun bir süre öğretmenlik yapmıştı. Benim arkadaşlarımdan dinlediğim Eşref Öğretmeni anlata anlata bitiremezlerdi. Eşref öğretmen aynı zamanda benim Rezzan Ablamla evlenmişti. Dilek ve Giray isimlerinde iki çocukları oldu. Ablam bazı günler bizim evimize gelir, Eşref öğretmen işi bitiminde ablamı almaya bizi evimize gelirdi.

Ben kendisini çok severdim. Benimle sanki arkadaşmışız gibi sohbet ederdi. Fahrettin Altay İlköğretim Okulu’nun baş öğretmeni oldu. Nahiye müdürlükleri vardı o yıllarda. Eşref öğretmen Nahiye Müdür Vekilliği de yapmıştı. O yıllarda ilk okullar belediye sinemasında tiyatro guruplarını getirterek tiyatro gösterileri düzenlerdiler. Atıf Kaptan, Hulusi Kentmen, Hayri Karabay gibi tanınmış tiyatro oyuncularını ağırladılar.

Eşref öğretmensağlığında köy enstitüleri gününde kendisini  arar, gününü kutlardım. Artık O’nun 17 Nisan günlerini kutlayamıyorum.  Bugün Eşref Öğretmen anısına bu yazımla kutlamış olayım istedim. Köy Enstitülerini kuran  Milli Eğitim Bakanı Sayın Hasan Âli Yücel’i, İsmail Hakkı Tonguç’uve yetiştirdikleri Köy Enstitüsü öğretmenleri Eşref Ertan, Osman Ertan’ı rahmet ve şükranla anıyorum.  Hayatta olan Hikmet Dikmen ve Şinasi Öz hocalarıma da sağlıklı uzun ömürler diliyorum.  Köy Enstitülerinin 80. Kuruluş Yıl dönümü kutlu olsun.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme