MENÜ
İzmir 22°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tabip Odası’ndan yaptırım çağrısı
Sağlık
26 Temmuz 2021 Pazartesi 13:26

Tabip Odası’ndan yaptırım çağrısı

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "2 Temmuz'da 4 bin 800 olan vaka sayısı, bugün 14 binlere çıktı. Umarım bu kez yanılırız ama galiba yeni bir pike doğru gidiyoruz" açıklamasında bulundu.

Normalleşme için epidemiyolojik verilerin uygun olmadığını, Delta virüsünün çok tehlikeli biçimde geldiğini zamanında sık sık ifade ettiklerini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "2 Temmuz'da 4 bin 800 olan vaka sayısı, bugün 14 binlere çıktı. Maskeler atıldı, vatandaş pandemi öncesi günlere döndü. Aşılama hızı çok zayıf. Aşı yaptırmayanlara yaptırımlar uygulanmalı. Umarım bu kez yanılırız ama galiba yeni bir pike doğru gidiyoruz" açıklamasında bulundu.

1 Temmuz'da başlayan normalleşme sürecinin ardından gelen 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde pandemiyle ilgili veriler, şaşırtıcı bir şekilde yeniden yükselişe geçti. 2 Temmuz'da 4 bin 800 olan vaka sayısının bugün 14 binlere ulaşmasının son derece kaygı verici olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Uyarılarımız hiç dikkate alınmadı. Umarım bu kez yanılırız ama korkarım, yeni bir pike doğru gidiyoruz" dedi.

SOKAKTA MASKESİZ DOLAŞAN İNSANLARIN SAYISI ÇOK FAZLA
1 Temmuz'da başlayan normalleşme sonrası tabloyu değerlendiren Başkan Dr. Çamlı, sokakların maskesiz dolaşan insanlarla dolu olduğunu, tatil yörelerinde, restoranlarda, plajlarda, eğlence mekanlarında tıka basa kontrolsüz kalabalıklar oluştuğunu anlattı. Sosyal mesafe kuralına uyulmadığının altını çizen Başkan Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm itirazlarımıza, tüm karşı çıkmalarımıza rağmen, 1 Temmuz'da epidebiyolojik bilgiye dayanmadan, ekonomik kaygılarla, turizm sezonu başlasın diye normaleşme süreci başlatıldı. Neredeyse önlemlerin tamamı ortadan kaldırıldı. Öyle bir algı yaratıldı ki, vatandaş, artık pandemi geçti, diye düşünmeye başladı. İnsanlar pandemi öncesi dönemdeki gibi yaşayabiliriz havasına girdi. Şu anda sokaklar maskesiz dolaşan, insanlarla dolu. Tatil yörelerinde, restoran, plajlar, eğlence merkezlerinde tıka basa, yoğun kabalıklar oluştu. Sosyal mesafeye uyulmadı. Ülkeyi ve sağlığımızı yönetenlerin açıklamalarının bunda önemli rol oynadığını düşünüyorum."

GÜNDE 130 BİN AŞI UYGULAMASI İLE HEDEFE ULAŞAMAYIZ
Günde 1,5 milyon aşı uygulaması yapılırken bayramda bu sayının 130 binlere düştüğünü, bu aşılama hızıyla toplumsal bağışıklığın kazanılması sürecinin çok uzayacağını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, aşı seferberliği başlatılmasını önerdi. Aşının, pandemiden çıkışta çok önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Dr. Çamlı,  sözlerini şöyle değerlendirdi:

"Aşı geldi ama bu defa aşı hızında önemli düşmeler oldu. Bayram sürecinde günlük aşılama sayısı 130 binlere geriledi. Oysa 1,5 milyon aşının uygulandığı günler oldu. Demek ki bu kadar aşı yapma kapasitemiz var. Pek çok hastanede hala aşı kuyrukları var. Stadyumlar, spor salonları, aşı merkezleri haline getirilsin dedik, bu önerimiz de dikkate alınmadı. Özellikle kırsalda yeni bir aşı kampanyası başlatmak lazım. Toplumun sadece yüzde 26'sının iki doz aşılandığını, yüzde 60'lardan 70'lerden bahsedilmesini doğru bulmadığımı belirtmek isterim. Bu gerçeği görelim Aşı kaygısı taşıyanlara, aşı karşıtlarına aydınlatıcı, tatmin ve ikna edici yaklaşımlar geliştirmek lazım."

DELTA VARYANTI VE ALFA VARYANTI TEHLİKESİ BÜYÜYOR
Delta varyantı riskini haftalar öncesinden söylediklerini, tedbir alınmasını istediklerini, yurtdışından gelen turistlere ciddi kontroller yapılmasını talep ettiklerini hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Ne yazık ki bu konuda da uyarılımız dikkate alınmadı. Antalya'da Delta vakalarında bariz bir artış var. Alfa vakaları yüzde 10'u bulmuş durumda. Yabancı turistlerin geldiği yerlerde önlemler alınsaydı, belki de bugün bunları konuşuyor olmayacaktık" dedi. Başkan Çamlı, "Yeni bir pik bekliyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Vaka sayılarının düşeceğini sanmıyorum ama vaka sayıları önümüzdeki süreçte daha da artarsa, yeni bir pikten söz edebiliriz. Tek doz BioNTech'in koruyuculuk etkisi yüksek değil. Mutlaka iki doz gerekiyor. Aşılama hızını artırmamız lazım. Aşılanmamış insanların, toplum sağlığını tehlikeye atabileceğini unutmamak gerekiyor. Aşılanmamış kişilere yaptırımlar getirilebilir; kapalı alanlara sokulmaması gibi... Mesela konserlere, spor salonlarına, restoranlara alınmasın, aşı yaptırmayanlar... Ancak bu şekilde herkesin aşılanmasını sağlayabiliriz" (Egede Son Söz)

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme