MENÜ
İzmir 22°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Et nasıl saklanmalı? ________________________________________
Sağlık
20 Temmuz 2021 Salı 13:52

Et nasıl saklanmalı? ________________________________________

Kurban Bayramı sürecende etin en sağlıklı şekilde saklanması da hatırlanması gereken konulardan arasında ön çıktı.

Uzmanlar, eti saklamanın ve tüketmenin ayrı bir önem taşıdığı bu dönemde gıda güvenliği ile ilgili olası problemler yaşamamak için uyarı ve önerilerde bulunuyor. 

Türkiye’yi paketlenmiş kırmızı et ürünleri sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin yöneticisi, Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş, etin gönül rahatlığıyla tüketilmesi için uygulanması gereken adımları paylaştı. 

Kesilen hayvanın etinin sağlıklı ve lezzetli tüketiminin önemili olduğunu belirten Bozkuş, etin kesim, dinlendirme ve paketleme süreçleri ile ilgili şunları söyledi:

“Kesilip parçalanan sıcak kurban eti öncelikle serin ve temiz bir yerde 3-4 saat boyunca dinlendirilip havalandırılmalı, zaman zaman da tersyüz edilmeli. Bu işlemi, etin soğumasını sağlamak ve sıcak olan kurban etindeki bakteri faaliyetini yavaşlatmak adına önemsiyoruz. Uzun süre poşette kalan etin bozulma süreci hızlanacağından, kesim işleminden sonra poşetlere konan etler olabildiğince hızlı bir şekilde poşetten çıkarılmalıdır. Etin kirli yüzeyle temas etmesi halinde ise bakteri yayılımına yol açan yıkama işlemi yerine o kısmın kesilip atılması tercih ettiğimiz bir yöntemdir.” 

Büyük parçalar halinde saklanmalı 

Etin en iyi saklama yolunun büyük parçalar halinde derin dondurucuda muhafaza etmek olduğunu dile getiren Kemal Bozkuş, şunları paylaştı:

“Et ne kadar küçük boyutta parçalanırsa raf ömrü de o kadar kısa olur. Ancak büyük miktarda eti evde muhafaza etmekte zorlanacak olan tüketiciler yemeklerde tercih edilecek şekilde bir doğrama yöntemi geliştirebilir. Arzuya göre doğranan etlerin -18 derecede muhafaza edilmesini öneriyoruz. Dondurma işleminde kullanılabilecek kadar eti bir arada paketlemek pratik bir çözüm olabilir. Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından derin dondurucuda 6 ay süreyle bekletilebilir. Çözündürme işleminden sonra etin tekrar dondurulması ise bozulmaya yol açacağından sakıncalı olduğunu söyleyebiliriz.” 

Denetlenen kesim yerlerini tercih edin

Mezbahalarda uygulanan kontrollü süreçler,  bayram dönemindeki yoğunluktan dolayı aksayabiliyor. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına dikkatli olunması gerektiğini belirten Bozkuş “Kesim alanlarındaki hijyen ve hayvanın hastalık geçirip geçirmediği hassas olunması gereken konuların başında geliyor. Doğru hayvan seçimi ve kesimi sonrasında dinlendirilen ve derin dondurucuda saklanan kırmızı eti tüm yağlarından ayırmak da yapılan diğer bir yanlış. Tamamen yağsız bir et tüm lezzetini yitireceğinden tüketicilere bu yöntemi önermiyoruz” dedi.

Etin yıkanması bakteri yayılımına yol açıyor

Tüketicilerin mutfakta yaptığı en yaygın hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak olduğunu anlatan Bozkuş, “Geçmişte rastlanılan et kesim şartlarının günümüzdeki teknolojilerle kıyaslanmayacak kadar ilkel şartlarda olmasına ve etin kesim esnasında toz, kıl ve tüy gibi maddelerle temas etmesine dayalı algı, eti yıkamanın temelini meydana getiriyor” diye konuştu. 

Kemal Bozkuş, yıkanan etin bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabileceğine dikkat çekti. Bozkuş, ayrıca “Kesim işleminden hemen sonra yapılan yemek hazırlıkları esnasında çiğ ete dokunduktan sonra eller yıkanmalı, et doğranan tahtada bakteri yayılım riski olduğundan sebze veya farklı bir gıda maddesi teması sağlanmamalı'' uyarısında bulundu. 

Şehirlerarası yolculukta taşınması planlanan kurban etinin ise öncelikle buzdolabında soğutulduktan sonra ısı geçirmeyen termal çantalarda buz aküleri ile taşınması gerektiğini belirten Bozkuş, etin sıcak hava ile teması kesinlikle sağlanmaması gerektiğini söyledi.  (AjansBizim)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme