Çeşme'nin endemik türlerinden olan kavun, sakız ağacı, beyaz soğan, karakılçık buğdayı, kekik, lavantasını ve yarımadanın en değerli küçükbaş hayvanlarından olan Sakız koyunu cinsini korumak ve yaşatmak amacıyla düzenlenen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali'nin beşincisi, 24-25 Ağustos tarihlerinde, Ovacık Mahallesi'nde gerçekleştirildi.
Festivalin birinci gününde en iyi kavun seçiminin yapılmasının ardından, festivalin ikinci gün etkinlikleri, Çeşme çarşısında gerçekleştirilen yürüyüş ile başladı. Çeşme çarşısındaki yürüyüşe, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Sakız Adası Turizm Sorumlusu Dimitris Karalis, Sakız AdasıTurizm Büro Müdürü Rena Damigou, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğulları, İYİ Parti İlçe Başkanı Volkan Evci, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakkı Kocakara, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Mehmet Bilgiç, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Belediye Meclis Üyeleri, Ovacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Koç, Çeşmeli üreticiler, vatandaşlar ve Sakız Adası'ndan gelen konuklar ile Sakız Koyunu yarışmasında yarışacak koyunlar katıldı.
"Çiftçinin ezilmesine izin vermeyeceğiz"
Kortej yürüyüşünün ardından etkinliğe Ovacık Mahallesi'ndeki festival alanında devam edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "Çeşme Belediyesi olarak, vahşi kapitalizmin önüne tarım ve hayvancılık ile çıkacağız. Çiftçimizi destekleyecek, yerli ürünlerimizin kaybolmasına karşı duracak, hayvancılık yapan çiftçilerimizin, enflasyonun ve hükümet politikalarının altında ezilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
"Ormanlara zarar verenlere en büyük ceza verilmeli"
Son iki haftanın gündeminin orman yangınları ve Kaz Dağları'nda kesilen ağaçlar olduğunu hatırlatan Oran, "Herkes bilsin ki, ormanlarımıza kastedenlere, vicdansızlara , ne Kaz Dağlarımızı, ne de ülkemizin hiçbir ormanını teslim etmeyeceğiz. Oraları yağmalamalarına izin vermeyeceğiz. Bundan binlerce yıl evvel, Anadolu'da İyon uygarlıklarından kalan bir yazıtta şöyle deniliyor; 'Bir tek ağaca zarar verene, bütün tanrılar ceza verir.' Bizler de ormanlarımıza zarar verenlere en büyük cezaların verilmesini hükümetimizden talep ediyoruz" diye vurguladı.
"Sakız kuzularını üreticilere ücretsiz dağıtacağız"
Belediye Başkanı Oran, konuşmasını şöyle tamamladı;
"Önümüzdeki yıl yapacağımız festivalimizin altıncısında, Çeşme Belediyesi Sakız Koyunu Üretim Çiftliği'ni hep beraber ziyaret edeceğiz. Orijinal Sakız Koyunları'mızı üretecek, kuzularını da yerli üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtacağız. Atamız'ın dediği gibi, 'Ülkemizin efendileri'ne gereken değeri Çeşme Belediyesi olarak vereceğiz."
"Her zaman kalbimizin içindesiniz"
Sakız Adası Turizm Sorumlusu Dimitris Karalis de yaptığı konuşmada, "Biz, her zaman, Çeşme'ye ve Ovacık'a geldiğimizde sevinç duyuyoruz. Biz, Ege'nin öteki yakasında büyüdük. Küçük yaşlarda Türk televizyonlarını izliyorduk. Sizler de aynı şekilde bizim kanallarımızı izliyordunuz. Her zaman kalbimizin içindesiniz" diye belirtti.
Emekliye ayrılan özverili veterinere plaket
Yapılan konuşmaların ardından, uzun yıllar boyunca Çeşme Belediyesi'nde Veteriner olarak hizmet veren ve tüm Çeşmelilerin hayvanlarının sağlığı için gece gündüz özveriyle çalıştıktan sonra emekliye ayrılan İsmail Ekmekçioğlu'na Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran tarafından bir plaket verildi. Ekmekçioğlu, plaketi almasının ardından bir teşekkür konuşması yaptı.
İlk sakız ürünü açık arttırmasına katılan 3 kişi, 4'er bin lira bağışladı
Festivalde, geçtiğimiz ay Alaçatı'da hasat için dalları çizilen Sakız Ağacı'ndan elde edilen ve Çeşme Belediyesi'nin ilk hasadı olan yarım kilo kadar sakız için açık arttırma yapıldı. Belediye Başkanı Ekrem Oran, açık arttırmadan elde edilen gelirin, belediyeye resmi hibe olarak kaydedileceğini ve bu gelirin, endemik ürünlerin geliştirilmesinde kullanılacağını açıkladı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran tarafından yönetilen sembolik açık arttırmaya, Ali Mersin, Eyüp Necipoğlu ve Hasan Kaşif Ölmezer katıldı. Açık arttırmada 4 bin liraya kadar çıkılırken, açık arttırmaya katılanlar, 4'er bin lira vermeyi ve ürünün de Çeşme Belediyesi'nde kalmasını önerdiler.
En güzellerini seçtiler
Festivalin yarışma bölümünde, Sakız Dişi Toklu, Sakız Erkek Toklu, Sakız Koyunu ve Sakız Koçları, podyumda, jüri önünden geçtiler. Hayvan üreticilerinin özenle yarışmaya hazırladıkları Sakız Tokluları, Koyunları ve Koçlarını dikkatle inceleyen jüri üyeleri, uzun süren değerlendirmeler sonucunda yarışmada ödüle değer buldukları hayvanları belirlediler. Yarışmacılara ödülleri ise; Sakız Adası'ndan gelen Dimitris Karalis ve Rena Damigou, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer tarafından verildi.
Yapılan değerlendirme sonucunda, Sakız Dişi Toklu yetiştiricilerinden Turan Tütüncüoğlu birinci, Hulusi Baysal ikinci, Mehmet Adıgüzel üçüncü oldu.
Sakız Erkek Toklu yetiştiricilerinden ise; Osman Esmer birinci, Behçet Karaburun ikinci ve Amaç Menengiç üçüncü oldu.
Sakız Koyunu yetiştiricilerinden; İbrahim Özcan birinci, Mustafa Kemal Özay ikinci ve Hulusi Baysal üçüncülüğe değer bulundu.
Sakız Koçu yetiştiricilerinden de; Hulusi Baysal birinci, Osman Esmer ikinci ve Mehmet Adıgüzel üçüncü olarak ödül kazandılar.
Festival, Sakız Adası'ndan konuk olarak gelen halk oyunları ekibi, Sarı Zeybek halk oyunları ekibi ve yerli Ovacıklıların Ovacık Zeybeği oyunları ile sona erdi.