MENÜ
İzmir 13°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR’den KAZDAĞLARI’na
Bölge
10 Ekim 2019 Perşembe 16:37

İZMİR’den KAZDAĞLARI’na "SU ve VİCDAN YÜRÜYÜŞÜ" DEVAM EDİYOR

Efemcukuru’ndan Kazdağlarına su ve Vicdan Yaşam Yürüyüşü Koordinasyonu, 12.Ekimde Çanakkale’de yapılacak olan mitingin ertelenmesine rağmen yürüyüşe “DEVAM” kararı aldı.

Ahmet Güler-

Koordinasyon komitesi tarafından ; “Çanakkale deki 12 Ekim Kazdağları Su Vicdan mitinginin ertelendiğine dair tartışma ve bilgilere bağlı olarak yürüyüş grubumuz durumu değerlendirip Efemcukurudan Kazdağlarına  Su Vicdan Yaşam yürüyüşümüz planlandığı şekliyle devam edilmesine karar vermiştir. Bu gün başarıyla tamamladığımız proğram yarın saat 9.00 da Foça Gencerli sahilinde basın açıklaması yaparak devam edecektir. Bizi takip eden yurttaşlarımıza ve bütün kamuoyuna duyurulur" şeklinde bir açıklama yapıldı.

Yürüyüşün ikinci gününde Foça Gencellidere sahilindeki petrol kirliliğine ve bölgenin çevre sorunlarına dikkat çekildi. Burada  yapılan basın açıklamasında: “Yeni Foça Gencerli kıyıları bölgeye gelen gemilerden petrol ve kimyasal sızıntılar ile kirletilmeye ve zehirlenmeye devam ediyor. Sızıntıdan sonra çokça yapılmayan temizlik değil, önceden önlem alınmasını, devamlı temizlik gemisi ve sızıntı tamponlarının bulundurulmasını, ağır cezalar uygulanmasını talep ediyoruz” denildi.

“İzmir Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü” konvoyu ardından Aliağa ilçesindeki Nemport tesislerinin altında  kalan  KYME antik kentine uğradı. 

FOÇEP dönem sözcüsü Bahadır Doğutürk "3000 yıllık günümüze kadar ulaşabilmiş Aiollerin başkenti KYME antik kenti üzerinde yaşanmaktadır. Kültür Bakanlığı Antik Kentler listesinde dahi adı geçmemekte, yok sayılıp yok edilmek istenmektedir, 40 yıla yakın bir süreçte kazı yapan İtalyan kazı heyeti başkanı Prof. Sebastiána Lagona EFES ve BERGAMA' yı geçebilecek bir antik kent tanımlaması yaparken kurtarma kazısı adı altında kirli sanayiye peşkeş çekmişlerdir. Şimdilerde İzmir müzesinin kontrolüne geçen antik kent kontrolsüz bir şekilde kaderine terk edilmiştir. Bu konuda acilen bir kazı heyetine görev verilip bu kültür ve tarih hazinesi dünya mirasına kazandırılmalıdır"

Aliağa Demokrasi Meydanı’nına devam eden İzmir’li Çevreciler, Aliağa Belediyesi tarafından işten çıkarılan 250 işçi ile dayanışma amaçlı ortak basın açıklaması yaptılar. Ankara'da 10 Ekim'de katledilen insanlar anıldı, emek mücadelesi, çevre duyarlılığı ve barışa vurgu yapıldı.



Daha sonra Dikili'ye geçen “İzmir Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü”,  Dikili Emek ve Demokrasi platformu tarafından karşıladı. Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven de basın açıklamasına destek için alana gelmişti.  Konuşmacılar, Avrupa Birliği'nin bundan 10 yıl önce siyanür ile altın kazanılmasını yasakladığını ama Türkiye’de bunun halen devam ettiğini söylediler. Kitle "Havama Suyuma Toprağıma Dokunma" ve " Kaz Dağında Sincap Yalnız Değildir" sloganlarını attı. 

Ayvalık’a ulaşan yürüyüş korteji Ayvalık’lı çevreciler ile birlikte basın açıklaması ile devam edecek..

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme