MENÜ
İzmir 11°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme'de, ağaç dikmek için ağaç sökülmesi tepkilere yol açtı
Yerel
30 Kasım 2019 Cumartesi 10:00

Çeşme'de, ağaç dikmek için ağaç sökülmesi tepkilere yol açtı

Çeşme'nin Altınkum civarında bulunan asırlık ardıç ağaçlarının, sakız ağacı dikim alanı açma gerekçesiyle dozerle sökülmesi, tepkilere yol açtı.

Menderes Orman İşletme Müdürlüğü'nün, Çeşme-Çiftlikköy-Altınkum Sakız Ağaçlandırma, Uygulama Proje Sahası'nda, "diri örtü temizliği" adı altında, yüklenici firmaya ait dozerle asırlık ardıç ağaçlarının sökülmesi, tepkilere yol açtı.

Ardıç kuşu yardımı olmadan yetişemeyen asırlık ardıç ağaçlarının yüzlercesinin sökülmesi üzerine yetkilileri aradıklarını söyleyen çevreciler, "Duyarlılığınız için teşekkürler. Endişelenmeyin. Orada ardıçların sağlıksız olanlarını söküp, yerine sakız ağacı dikim projesi gerçekleştiriyoruz" cevabını aldıklarını ifade ettiler. 

"Dozer operatörü arkadaş ayrıca Ziraat Mühendisi mi?"

Sakız ağacı dikilecekse, bunun gerçekleştirilebileceği büyük miktarda boş arazilerin bulunduğunu belirten çevreciler, SİT alanında bulunan yüzlerce ardıç ağacının, ağaç dikmek için sökülmesine anlam veremediklerini kaydettiler. Ardıç ağaçlarının farklı türlerinin olduğunun göz ardı edilip, "bodur ardıç" türündeki, maki görünümlü katran ardıçlarının sağlıksız olarak nitelendirilerek söküldüğünü açıklayan çevreciler, söküm sırasında Ziraat Mühendisi'nin de bulunmadığını belirterek, "Sağlıksız addedilip bodur ardıçlar sökülmüş. Bir kaç tane yüksek ardıç bırakılmış. Dozer operatörü arkadaş ayrıca Ziraat Mühendisi mi? Türler arası ayrımı, sağlıksız, verimli ayrımını yapabilecek bilgi, eğitim, yetkisi var mı?" diye sordular. 

"Kuşlar ve yaban hayvanlar da evsiz kalacak"

Halk için yapıldığı söylenen projenin halka bilgi vermeden uygulanmasını anlayamadıklarını belirten çevreciler, dikilecek olan sakız ağaçları büyüyene kadar çok sayıda kuş türünün ve yaban hayvanların evsiz kalacağını da vurguladılar. 

"Rehabilite edilebilecek makileşmiş onbinlerce sakız ağacı var"

Çevreciler, Çeşme'de, ana gövdeleri zamanında kesilmiş, ama kökü hala yaşayan, maki haline gelmiş onbinlerce sakız ağacı bulunduğunu belirterek, "Bunları rehabilitasyon etmek yerine, sakız ağacı dikeceğiz diye, Çeşme’nin deniz manzaralı en güzel yerindeki 100-200 senede yetişmiş ardıç ağaçlarının katledilmesi akıl alır gibi değil" diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme