MENÜ
İzmir 13°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme’de Kabotaj Bayramı töreni
Yerel
1 Temmuz 2020 Çarşamba 12:03

Çeşme’de Kabotaj Bayramı töreni

1 Temmuz 2020, Kabotaj hakkının 94. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Çeşme Liman Başkan V. Eray Aykanat, “Mavi Vatan doktrini de denizlerdeki gücümüzün ve ülkümüzün bir göstergesi olmuştur” dedi.

Törene, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkan Yardımcıları Yıldırım Aktuğan ve Faika Tütüncüoğlu Öner, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Başkomiser Erdem Bekem, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat, Çeşme Ulusoy Liman İşletme Müdürü Celal Ulaş, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Cemil Derici, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Parti ve STK temsilcileri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Çeşme Liman Başkan V. Eray Aykanat gerçekleştirdi.

Aykanat, konuşmasında şu görüşlere yer verdi;

“Kurtuluş Savaşımızı takiben Büyük Atatürk’ün önderliğinde devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla çağdaş bir yapıya kavuşturulması yolunda adımlar hızla ve kararlılıkla atılmaya başlanmıştır. Bu süreçte başka ülke vatandaşları tarafından kullanılan imkân ve zenginliklerimizin sadece kendi vatandaşlarımıza ait kılınması hedefine yönelik tedbirler hayata geçirilmiştir.

1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren 815 Sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayi Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun”, bu kapsamda alınan en önemli tedbirlerden biridir. Bu kanun, Türk limanları arasında devam eden deniz ticaretinin, Türk vatandaşlarının ve Türk bayrağı taşıyan gemilerin tekelinde bulunmasını zorunlu kılmaktadır.

Bugün, 1 Temmuz 2020, Kabotaj hakkının 94. Yıldönümü olup deniz gücünün donanma ile birlikte ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limancılık faaliyetleriyle bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisiyle teşvik edilmesinin de yıldönümüdür.

Ülkemiz, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege, Akdeniz gibi önemli denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli suyoluna sahip ekonomik ve stratejik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Bu konumun sunduğu fırsatları değerlendirerek dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız hepimizin ortak dileğidir.

Bu çerçevede; son yıllarda yapılan uygulama ve kazanımlara bakıldığında;

 

  • Yurtdışındaki denetimler yönünden kara listede olan Türk Bayraklı gemilerimiz beyaz listeye geçmiş ve halen beyaz listedeki yerini korumaktadır.

 

  • Ege denizinde mavi turlar, yıllar önce yabancı bayraklı tekneler ile düzenlenirken, bugün sadece Akdeniz’de değil, dünyada en büyük mavi tur filosuna sahip olunmuştur.

 

  • Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, uluslararası düzeyde kabul görmüş gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Bugün aktif gemiadamı sayımız 133 bin olup Çin’den sonra dünyada 2.sıradadır.

 

  • Gemi İnşası sektöründe, dünya denizci ülkeleri ile rekabete girilmiş ve büyük gelişmeler sağlanmıştır. İnşa ettiğimiz gemilerde yerli katkı oranı % 50 oranını geçmiş, yat üretiminde ise dünyada 3. sıraya yükselinmiş olup, bir marka haline gelinmiştir.

 

 

  • Koylarımız ve marinalarımız yabancı bayraklı tekneler ile dolu iken, yapılan çalışmalar sonucu yedi binin üzerinde yabancı bayraklı teknenin Türk Bayrağına geçiş işlemi gerçekleştirilmiş, denizlerimizde daha çok Türk Bayrağının dalgalanması sağlanmıştır.

 

  • Amatör denizciliğin geliştirilmesi amacıyla, Liman Başkanlıklarınca yapılan eğitim ve sınav sonucunda Türkiye çapında amatör denizci belgesi olan kişi sayısı 220.000 kişiden 780 bin kişiye çıkmış, sadece Çeşme Liman Başkanlığında 5 bin kişiye söz konusu belge düzenlenmiştir. Malumunuz, pandemi nedeniyle ara vermiş olduğumuz Amatör Denizci sınav kayıtlarımıza da bugün itibari ile tekrar başlamış bulunmaktayız.

 

Görüldüğü üzere; Kabotaj hakkı, ülkemiz denizcilik sektörünün gelişiminde bir lokomotif görevi üstlenmiş, bu yasanın getirdiği güvenceler denizciliğimize canlılık ve dinamizm getirmiştir. Bu dinamizm sadece sektörel anlamda da değildir. Bugün Türkiye Cumhuriyetinin denizdeki bekası Mavi Vatan doktrini de denizlerdeki gücümüzün ve ülkümüzün bir göstergesi olmuştur.

Büyük önder Atatürk’ ün “Denizciliği Türk’ün Milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözleri doğrultusunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şevk ve azimle çalışacağımızı belirterek, tüm denizcilerin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlar, Ülkemize ve Türk Denizcilerine hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.”        

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme