MENÜ
İzmir 14°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme Sarı Zeybek 7 yaşında
Kültür-Sanat-Magazin
12 Aralık 2019 Perşembe 09:18

Çeşme Sarı Zeybek 7 yaşında

Çeşme'de birçok gösteri ve törende imzası bulunan Çeşme Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği 7. yılına girdi.

İbrahim Topal -

Son yıllarda Çeşme’de  var olan derneklere ilave olarak  çok sayıda STK kuruldu. Yaklaşık yirmi yıldan beri nüfus ve ekonomik yapısı değişen Çeşme’de Sivil Toplum Kuruluşları hem bir ihtiyaç hem de toplumun vizyonunu belirlemede etken oluyorlar. Örneğin Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın ticari hayat ve esnaf ile ilgili faaliyetlerinden, Alaçatı Turizm Derneğinin çalışmalarından Alaçatı’daki turizm hareketlerinden haberi oluyor hemşehrilerimizin keza diğer derneklerin çalışmalarından da öyle…

Ama diğer tarafta önemli bir misyonu üstlenen Türk Halk Müziği, Sanat Müziği ve Halk Oyunları Derneği de toplumun kültür ve sanat vizyonuna katkılar sunuyor. Bunların içinden Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği, Dernek Başkanı Onur Tabak yönetiminde harika işlere imza atıyor.

Onur Hoca, üç kuşak Alaçatılı, Konservetuvar eğitimli mesleğini severek ve özveri ile yapıyor. Onur Hocanın aileden gelen yerelliği, yöre kültürüne aşinalığı ve hakimiyetini sağlıyor. Yerel Ovacık Zeybeğini Kazım Beyaz ve Ovacıklı gençlerle yaptığı çalışmalarla repertuarına aldı ve gösterilerde sunumunu yaptı.

Değişen nüfus yapısı, toplumda kültürel gelenekleri de etkiliyor. Alışkanlıkları da değiştirebiliyor. Oysa kültür coğrafya ile ile de ilişkili. Nasıl Karadeniz'in horonu, Karadenizin sert rüzgarı ve denizinin çırpıntıları ritminde hareketli ise bölgemizin de Ege kültüne has Zeybek oyunlarının da böyle bir coğrafi temeli var.

Bu bakımdan Sarı Zeybek Çeşme’de önemli bir misyon üstleniyor ve bu misyonu ülkemizin dört bir yanından gelip Çeşme’ye yerleşen işçi, memur ve bizzat esnaf katılanlarla ve onların çocukları ile faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Toplumu harmanlayıp milli birliğimizi sağlamada, aynı hisleri yaşamamızda önemli bir görevi yerine getiriyor.

Bunun yanında çocuklara, gençlere, yetişkinlere modern dans dersleri veriyor. Değerli öğreticileri ile tiyatro kursları veriyor, oyun sahneye koyuyor. Bu çalışmaları gerçekleştirirken üç gencimizi konservetuvara gönderdi. Yine kendi içinden çok sayıda üyesini halk oyunları öğreticisi yaptı.

 İyi ki, Çeşme’de Sarı Zeybek var. Yedi yıldır Çeşme’de önemli bir kültür faaliyetini üstlenen Sarı Zeybek konservetuvar düzeyinde eğitimli ve ülke çapındaki yarışmalardan deneyimli Onur Hoca sayesinde Çeşmenin kültür yaşamına, başta Belediye Başkanı Ekrem Oran, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitimi Müdürlüğünün desteği ile katkılar sunuyor. Bu yolda Sarı Zeybek ailesine başarılar diliyorum. İyi ki Çeşme’de varsın “Sarı Zeybek”…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme