6-7-8 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan festival, belki de ülkemizde düzenlenen ilk “temalı festival” olma özelliğine sahip. Yöresel adı “oyuk” olan ve tarlaları korumak amacıyla kullanılan korkuluk, festivalin simgesi olarak belirlenmiş. Böylece etkinliğin adı da Barbaros Oyuk Festivali olarak anılıyor. Oyuklara yüklenen anlam, ürünü korumanın ötesinde, gelenekleri, çevreyi ve kültürel değerleri koruma olarak genişletiliyor.
Festivalde yapılacak ilgi çekici etkinlikler, sergiler ile kaybolan değerler ve gelenekler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi yeniden başlatmak ve tarımı canlandırmak amaçlanıyor.
Festivalin sürdürülebilir olması, öncelikli hedef olduğundan, düzenlenen her festivalin kalkındırmaya yönelik kalıcı izler bırakmasına özen gösterileceği belirtiliyor. Tarımsal, kültürel ve geleneksel varlıkların altının çizilmesi konusunda uzman çözüm ortaklarından yardım alınıyor.
Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneği’nin desteklediği festivale her yıl ziyaretçi sayısı artıyor.
Barbaroslular gece gündüz çalışıyor!
Festival boyunca satışı yapılacak ürünlerin el işi ve ev işi olması birinci koşul olduğundan hazırlıkları da yoğun emek istiyor. Gıda ve hediyelik ürünler Barbaroslu kadınların maharetli ellerinden çıkarken, erkekler de boş durmayıp, yıl boyunca imece usulüyle yapılan oyuklarla festival alanını süslüyor.
Sergiler, aktiviteler…
Festival etkinlikleri; oyuk yarışması, sergiler, gösteri ve aktiviteler olmak üzere üç gruptan oluşuyor.
Yarışma kategorisinde: Festivalin teması olan Oyuk Yarışması yer alıyor.
Sergi kategorisinde: Barbaros’ta eski köy yaşamının modellendiği Keçe Köy sergisi
Gösteri ve aktiviteler kategorisinde: Geleneksel gelin çıkarma, Barbaroslu Kadın Korosu, tohum topları yapımı, el işleri satışı ve tanıtım stantları yer alıyor.