Demokratik toplumların vazgeçilmezidir sivil toplum kuruluşları.
Tüm dünyada birçok konuda kamuoyunda ses getiren işlere imza attılar ve atmaya devam ediyorlar.
İzmir’in Çeşme ilçesinde faaliyetlerine devam eden Çeşme Kadın Dayanışma Derneği de dünyadaki milyonlarca STK’dan yalnızca bir tanesi.
Türkiye’nin turizm vitrinlerinden biri olan Çeşme’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen ‘Çeşme Turizm Projesi’ne çevre tahribatı yaratacağı için şiddetle karşı çıkıyorlar.
Bu projeye ilk tepkiyi geçmiş dönemde ilçede etkin olan Çeşme Kent Konseyi göstermişti.
Çeşme Kent Konseyi eski Başkanı Ömer Önal’ın organizasyonunda ilçe halkının da katılımı ile düzenlenen bilgilendirme toplantısında katılımcılar siyah şemsiyeler açarak Turizm Bakanlığı’nın projesine eylemsel tepki göstererek ilk kıvılcımı çakmışlardı.
Şimdi sahnede Çeşme’nin en aktif STK’sı olan Çeşme Kadın Dayanışma Derneği (ÇEKADDER) var. Özellikle Çevre ve yardım konularında çok duyarlılar.
Kent Konseyi eski Başkanı Ömer Önal’ın çaktığı kıvılcımı büyüterek konuyu İzmir’e taşıdılar. Şimdi Çeşme Turizm Projesi karşısında birçok STK, gerek basın açıklamaları gerekse sosyal medya üzerinden mücadele vermeye devam ediyorlar.
Peki, Çeşme Kadın Dayanışma Derneği ne diyor?
‘Çeşme Kasaba Kalsın’ başlığı altında yapılan açıklamada projenin tamamen ranta dayalı olduğunu, Çeşme ve halkına hiçbir fayda sağlamayacağını vurguluyorlar.
Çeşme Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nermin Ekinci, “Yorgun dünyamızın kaynakları tükenmek üzere iken biz insanoğlu bunu hızlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Ülkemizin her yerinde olduğu gibi doymak bilmez bir iştahla yapılan talanla ne yazık ki Çeşme' de de karşı karşıyayız. Bize bir şey olmayacakmış gibi yaşamak, yapılanları görmezden gelmek bugün gözümüz gibi baktığımız çocuklarımızı, torunlarımızı topraksız, yani vatansız bırakmaya mahkum etmek demektir.
İleride ( ki o çok uzak değil ) pişman olmak ve üzülmek istemiyorsak bu konuda sessiz kalmamalıyız.
Çeşme'mizde yapılmak istenen Çeşme Turizm Projesi adı altında tarım alanları ve doğal alanların yok edilmesine karşı açılan dava ile ilgili tüm duyarlı vatandaşlarımızı yanımızda görmek istiyoruz.
Çeşme' den bütün ülkeye yayılan bir kıvılcım yakmaya ne dersiniz?” diyerek duygularını dile getiriyor.
Çeşme Turizm Projesi’ne karşı en aktif isimlerden biri de STK üyesi gazeteci Selma Artar.
Artar, projeyi ‘İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak tanımlarken, “Ülkemizde çılgın projeler ile yaşam alanlarımız yağmalanmakta, turizm, kalkınma ve istihdam vaatleri ve rant politikalarını gizleyen algı yönetimi ile oluşan çevresel tahribat ve toplumsal adaletsizlik saklanmaya çalışılmaktadır” düşüncesinde.
Görünen o ki, İlçenin en etkin STK’sı Çeşme Kadın Dayanışma Derneği, diğer STK’larla birlikte çevre tahribatına yol açacak ‘Çeşme Turizm Projesi’ne karşı mücadelesini son noktaya kadar devam ettirecek.