MENÜ
İzmir 12°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Otların büyülü kokusu Türkiye'yi saracak!
Yerel
4 Nisan 2025 Cuma 16:02

Otların büyülü kokusu Türkiye'yi saracak!

Çeşme Belediyesi tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli gastronomi etkinliklerinden biri haline gelen Alaçatı Ot Festivali’nin İzmir lansmanı, 4 Nisan Perşembe günü saat 12.00’de Alaçatı’da Alavya Otel’de gerçekleştirildi.

 Bu yıl 17-20 Nisan tarihleri arasında Alaçatı’da düzenlenecek festivalin teması “Toprak, Zaman ve Tat” olarak belirlenirken, bu yılın otu ise “kaya koruğu” oldu.

 Festivalin tanıtım toplantısına Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, festivalin daimi destekçilerinden sanatçı Ayhan Sicimoğlu, çok sayıda davetli, basın mensubu ve gastronomi dünyasının önde gelen isimleri katıldı.


 Alaçatı  Ot Festivali, bu yıl da Ege’nin bereketli topraklarından çıkan otları, yöresel tariflerle buluşturarak ziyaretçilerine doğayla iç içe eşsiz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Festival boyunca düzenlenecek olan “En Güzel Ot Yemeği Yarışması”, “En Çok Ot Toplama Yarışması”, çocuk etkinlikleri, sanat atölyeleri, edebiyat söyleşileri, sergiler, konserler, doğa yürüyüşleri ve “Şefler Meydanı” gibi etkinliklerle Alaçatı dört gün boyunca tam bir kültür şölenine ev sahipliği yapacak.

Bu yıl festivalin odağında “kaya koruğu” yer alıyor. Genellikle zeytinyağlı meze olarak tüketilen bu otun, yaratıcı şefler sayesinde farklı ve sıcak tariflerle de deneyimlenmesi bekleniyor.

 Tanıtım toplantısında konuşan Ayhan Sicimoğlu, festivale duyduğu sevgiyi ve Alaçatı’ya olan hayranlığını dile getirerek, “Bu seneki şansımız çok değerli ve hoş bir belediye başkanımızın olması galiba. Kadın eli değecek, bu işlere güzel bir dokunuş katacak. Her şey daha güzel olacak” ifadelerini kullandı. Sicimoğlu, festivalin uluslararası boyut kazandığını belirterek Zonguldak’tan, İtalya’dan ve Fransa’dan konukların katılacağını da sözlerine ekledi.

 Festivalin tanıtımında konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, Alaçatı Ot Festivali’nin hem kültürel mirasın korunması hem de yerel ekonominin canlanması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Denizli, “Festival sadece bölgemiz için değil, Türkiye için önemli bir etkinlik. Yerel üreticilerin desteklenmesi, Ege otlarının tanıtılması ve turizm sezonunun başlaması açısından kritik bir rol oynuyor” dedi.

 Bu yılın yöresel otu olarak seçilen kaya koruğu hakkında konuşan Başkan Denizli, “Nisan ayında bazı otları bulmak zor olabiliyor. Ancak kaya koruğu bu açıdan avantajlı. Genellikle soğuk meze olarak tüketilse de, bu yıl şeflerimizin yaratıcılığıyla farklı tariflerde yer alacak. Ben de heyecanla bekliyorum” şeklinde konuştu.

 Festivalin bu yılki temasının “Toprak, Zaman ve Tat” olduğunu açıklayan Denizli, bu tema üzerinden Ege’nin toprak kültürünü, yerel üretimi ve gastronomi geleneğini anlatacaklarını ifade etti. “Doğru tarım, onarıcı tarım ve üretim kültürünü büyütmek temel hedefimiz. Katılımcılar, hem geçmişin tarifleriyle tanışacak hem de geleceğe aktarılan üretim anlayışının parçası olacaklar” dedi.

 Bu yıl festivalde bir ilk gerçekleşecek. Toplumun farklı kesimlerini söz sahibi yapacak “Adalet Temalı Açık Mikrofon Forumu” düzenlenecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler, kadın haklarından çevre sorunlarına, gençlikten ekonomiye kadar birçok konuda görüşlerini dile getirme fırsatı bulacak.

Başkan Lal  Denizli bu konuyla ilgili, “Bu yıl festivalimiz sadece gastronomik bir etkinlik değil, aynı zamanda toplumsal duyarlılığın da sesi olacak. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor zamanlarda, adalet arayışının bir parçası olarak açık mikrofon forumunu hayata geçiriyoruz” dedi.

 Festival, çocuklar için özel etkinlik alanları, kadın üreticilere yönelik stantlar, edebiyat ve sanat buluşmaları, gastronomi panelleriyle dört gün boyunca her yaş grubuna hitap edecek. Festival boyunca üç gün sahne alacak sanatçılar da Alaçatı sokaklarına müzikle hayat verecek.

 Alaçatı Ot Festivali bu yıl 14. kez düzenleniyor. Başkan Lâl Denizli, bu festivali sadece bir etkinlik değil, bölgenin kimliği haline gelen bir gelenek olarak gördüklerini belirtti. “Burukluklarımız olsa da, kaybettiklerimizin hatırasıyla bu festivali daha da anlamlı kılmak için çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Gündem Çeşme