MENÜ
İzmir
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nobel Barış Ödülü Gazetecilerin
Ulusal
11 Ekim 2021 Pazartesi 15:43

Nobel Barış Ödülü Gazetecilerin

Gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov, Filipinler ve Rusya'da "ifade özgürlüğünü savunmak için verdikleri cesur mücadele" adına bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Ödül komitesi Ressa ve Muratov'un "Demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha da olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada, bu ideali savunan tüm gazetecileri temsil ettiklerini" belirtti.

Demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü konularında sicili kötü olan ülkemiz açısından, bu yıl Nobel Barış Ödüllerinin bu idealleri savunan gazetecilere verilmesi umut vericidir. Ödüle değer görülen meslektaşlarımızı tebrik ediyor, basın ve ifade özgürlüğünün zor süreçlerden geçtiği dönemde ilkelerden vazgeçmedikleri için kendileriyle kıvanç duyuyoruz.

Maria Ressa kimdir?

Maria Ressa, haber sitesi Rappler'ı 2012 yılında kurdu. Facebook'ta 4,5 milyon takipçisi olan site, derin analizleri ve zor mevzuları ele alan soruşturmaları ile biliniyor. Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve politikalarına açıkça karşı olan ender haber sitelerinden biri. Rappler, Duterte'nin uyuşturucu ile popülist bir şekilde mücadele etmesi, kadın düşmanlığı, insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk ile ilgili çok sayıda makale yayımladı. Ressa ise hükümet propagandasının sosyal medyaya yayılması meselesiyle ilgili çok sayıda yazı kaleme aldı. Hakkında çok sayıda dava açılan Ressa, bu hamlelerin siyasi olduğunu söylüyor. Ülkede yaşayan gazeteci Ellen Tordesillas, geçen yıl BBC'ye yaptığı açıklamada Ressa'nın Duterte'ye karşı duran bir gazeteci olarak hayranlık uyandırdığını dile getirmişti.

Dmitry Muratov kimdir?

1993 yılında Novaya Gazeta'yı kuran isimlerden biri olan Dmitry Muratov, o zamandan beri gazetenin editörü olarak çalışıyor. Novaya Gazeta, başta Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere ülkeyi yöneten elitlere karşı duran nadir gazetelerden biri. Haftada üç kez basılan gazete, yolsuzluk, görevi kötüye kullanma ve yetkililerden baskı gören kişilerin hikayelerini anlatıyor. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) göre gazete için çalışan altı gazeteci, meslekleri yüzünden öldürüldü. Gazete, Çeçenistan'daki insan hakları ihlallerini yazdığı için tehdit ve saldırılarla yüzleşmek zorunda kalmıştı.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme