MENÜ
İzmir 14°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Her ülke bir yıldızı ve bir ötegezegeni isimlendirecek
Dunya
7 Haziran 2019 Cuma 11:02

Her ülke bir yıldızı ve bir ötegezegeni isimlendirecek

NameExoWorlds adını taşıyan kampanyaya şimdiden Türkiye dahil neredeyse 100 ülke katıldı. Sonuçlar Aralık ayınca açıklanacak.

Gök cisimlerine isim veren kurul Uluslararası Astronomi Birliği (International Astronomical Union) Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, her ülkeyi bir ötegezegen ve yıldız  adlandırmaya davet eden küresel bir kampanya başlattığını duyurdu. IAU bir süre önce tamamladığı teleskopik araştırmasında zaten hangi ülkeden hangi gezegenin göründüğünü belirlemişti. NameExoWorlds adını taşıyan kampanyaya şimdiden Türkiye dahil neredeyse 100 ülke katıldı. Her bir ülke, kendi gezegenine ve onun yıldızına isim seçmek için Haziran ve Kasım ayları arasında ulusal kampanyalarını ve oylamaları sürdürecek.

İsimlendirmeler kurallara tabi

IAU’nun belirlediği isimlendirme kurallarına göre, “önerilen isimlerin, göksel bir nesneye atanmaya layık, kültürel, tarihi veya coğrafi öneme sahip anlamları’’ olması gerekiyor. Her ülke konuyla ilgili uzman isimlerden kurduğu kurul aracılığıyla seçtiği ismi Aralık ayında açıklayacak. Türkiye’nin ötegezegeni, Pegasus takımyıldızında turuncu bir cüce gezegen olan WASP-52. Türk Astronomi Derneği’nin öncülüğüne sürdürülen kampanya dahilinde bu gezegene isim vermek için şu adresteki formu doldurmanız gerekiyor: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxNSEGjt5OLKaUq8s8qZuIZ2NtxpsUnOcn2pjA5j-dwmBDiw/viewform

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme