MENÜ
İzmir
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu Akdeniz göç yolları mercek altına alınıyor!
Ulusal
22 Aralık 2017 Cuma 15:43

Doğu Akdeniz göç yolları mercek altına alınıyor!

SGDD, Doğu Akdeniz üzerindeki göç yollarının tespiti ve haritalandırılması konusuna dikkat çekerek, düzensiz göçmenlerin izlediği yolu görmek amacıyla “MEDNET Akdeniz Ağı ve Doğu Akdeniz’deki Göç Yollarının Haritalandırılması Üzerine Araştırma” adlı proje kapsamında İzmir’de toplantı düzenledi.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD), Doğu Akdeniz üzerindeki göç yollarının tespiti ve haritalandırılması konusuna dikkat çekerek düzensiz göçmenlerin izlediği yolu görmek amacıyla “MEDNET Akdeniz Ağı ve Doğu Akdeniz’deki Göç Yollarının Haritalandırılması Üzerine Araştırma” adlı proje kapsamında 20-21 Aralık tarihlerinde İzmir’de bir açılış toplantısı düzenlendi.

Ölüm oranları azalmalı

SGDD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gitmez, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, özellikle Doğu Akdeniz bölgesi için olan bu konferans ve araştırma dizisinin ilkini başlatmanın onurunu yaşadıklarını belirtti. Türkiye ve Yunanistan’ın göçün en acı taraflarını yaşayan iki ülke olduğunu söyleyen Gitmez, şimdiye kadar bu iki ülke arasında göç konusunda bir köprünün oluşturulmadığını fakat bundan sonra SGDD olarak bu köprüyü oluşturmak adına çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Ali Gitmez, öncelikli amaçlarının Akdeniz ülkelerini bir araya getirerek insanların ölümlerinin engellenebileceği belli tedbirler almak veya bu tedbirlerin alt yapısını oluşturmak olduğunun altını çizdi.

Düzensiz geçişler artabilir

Gitmez’in konuşmasının ardından söz alan SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki düzensiz göç çalışmaları ve MEDNET projesi hakkında bilgiler verdi. 2015 yılında Türkiye’ye gelen Suriyeli dışındaki nüfus ile 2017 yılında Türkiye’ye gelen Suriyeli dışındaki nüfusun hemen hemen aynı olduğunu ifade eden İbrahim Vurgun Kavlak, bu düzensiz geçişlerin özellikle havalar normale döndüğünde artacağı anlamını taşıdığını belirtti. Ege Bölgesi’ndeki otellerde ciddi bir nüfus artışının gözlemlenmekte olduğunu söyleyen Kavlak, önümüzdeki bahar ve yaz dönemlerinde bu nüfusun karşı tarafa geçme ihtimalinin olduğunu, beraberinde ise ölümlerin artabileceğini dile getirdi.

İbrahim Vurgun Kavlak konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Türkiye’den Yunanistan’a yapılan geçişlerde çoğunlukla Midilli, Sakız ve Samos güzergâhları tercih ediliyor. Bu trendin 2015 yılında doruk noktaya ulaştığını söylemek mümkün. Doğu Akdeniz rotası, en önemli rotalardan biri. Tabi genelde devlet kuruluşları ve devletler konunun ekonomik, sosyal veya güvenlik boyutunda daha fazla durabiliyorlar. Ama uygulanabilir, gerçekçi ve insani bir göç politikası gerçekleştirilebilmesi için bölge ülkelerinin, bölge ülkelerindeki insani alanda çalışan veya hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarının beraber çalışmasının önemli olduğunu söylemek isterim.”

Toplantı sırası Atina’da

Atina’da bir ofis açtıklarını belirten SGDD Genel Koordinatörü Kavlak, “Yaklaşık 4 milyona yakın bir nüfusla mültecilere yapılan yardımlarda Türkiye’de ciddi bir devinim olduğunu söylememiz mümkün. Biz bu hareketlilik bilgilerini Yunanistan ve benzeri ülkelerle de paylaşmak, ortaklıklar kurmak, o bölgelerde de taşın altına elimizi sokmak isteriz. Bu çerçevede, söz konusu proje aslında bir anlamda hem bu göç yollarının tespiti hem de ihtiyaç analizleri yapmak ve bir ağ kurmak için önemlidir. Projenin devamında önümüzdeki aylarda Atina’da bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Oradaki toplantıda da yine Türkiye’den sivil toplum kuruluşları ile ilgili kişilerin katılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Deneyimler paylaşılmalı

Projenin sonucunda bir yayın ve web sitesiyle göç ağını göstereceklerini dile getiren Kavlak, “Önümüzdeki süreçte Kuzey Afrika ülkeleri, İtalya, Malta, İspanya gibi ülkelerden de bu ağın geliştirilmesine yönelik destekler alabiliriz. Bizim onlardan öğreneceğimiz, onların da Türkiye deneyiminden öğreneceği şeyler olabilir. Göç eden kişilerin insana yakışır şekilde temel hak ve hizmetlere erişimlerini sağlamak konusunda bir ortaklık yapmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Düzensiz göç ile ilgilenen veya ilgili faaliyet gösteren tüm yerel, ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşların bilgi ve deneyimlerini karşılıklı olarak paylaşacağı bir platform oluşturmayı hedefleyen toplantıda SGDD’nin yanı sıra İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Türk Kızılayı İzmir Toplum Merkezi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) gibi resmi ve uluslararası kurumlardan ve Yunanistan’dan gelen sivil toplum kuruluşlarından ondan fazla temsilci de sunumlar yaptı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme