MENÜ
İzmir 10°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşmeli turizmciler sezonu değerlendirdi
Turizm
13 Ekim 2018 Cumartesi 12:54

Çeşmeli turizmciler sezonu değerlendirdi

ÇEŞTOB ve Alaçatı Turizm Derneği'nin "Sezon Sonu Buluşması"nda bir araya gelen Çeşmeli turizmciler, 2018 turizm sezonunu değerlendirdiler.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ve Alaçatı Turizm Derneği'nin, "Sezon Sonu Buluşması" Ilıca Otel'de gerçekleştirildi. Sezon Sonu Buluşması'na, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü de katıldı. 

Çeşmeli turizmcilerin 2018 yılı turizm sezonunun değerlendirdiği toplu öncesinde bir kokteyl düzenlendi. Kokteylin ardından da 2 saat kadar süren bir toplantı gerçekleştirildi. 

"Geceleme oranı 2 milyonu aştı"

Değerlendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, 3-4 aydır Alaçatı Turizm Derneği ile birlikte bir sinerji yaratarak toplantılar ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirtti. 2018 yılı turizmini değerlendiren bir dosya hazırladıklarını, Kültür ve Turizm Bakanı, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Çeşme Belediye Başkanı'na sunduklarını söyleyen Demir, yaptığı konuşmasında dosyadaki bilgilere de yer verdi. Çeşme'de 2018 yılındaki geceleme oranının geçmiş yılların üzerinde olduğunu vurgulayan Demir, "5 yıldızlı oteller ve butik otellerde geceleme oranı ile ilgili bir inceleme yaptık. Biz yönetim kurullarımıza doluluklarımızı aktarırken, kişi sayısına göre değil, geceleme oranlarına göre aktarırız. Dolayısıyla, yaptığımız incelemede, bu yıl 2 milyonun üzerinde bir geceleme gerçekleşti. Ayrıca yabancı turist, geçmiş yıllara göre biraz daha fazla geldi. Komşusunu da alıp gelen gurbetçilerimiz vardı. Yabancı turistin gelişi daha çok gurbetçilerimiz kanalıyla oldu. Geçen yıl bunu yaşamıştık. Bu yıl yüzde 15 daha artış gördük. Bu artışla, son 5 yıla göre daha iyi durumdayız" diye açıkladı.

"'Bayramda gelmeyin, Eylül'de gelin' sözümden dolayı yüzde 90 olumlu tepki gördüm"

Yaz döneminde günübirlik ziyaretçilerin sayısında da büyük artış olduğunu ifade eden Yakup Demir, "Çeşme ve Alaçatı sokaklarında adım atmak mümkün değildi. Plajlarda insan yoğunluğundan, neredeyse kumu görmek mümkün değildi. Tabi bu yoğunluk, belirli standartlar olmadığı için denizimizi kirletti. Önümüzdeki bayramlarda da böyle olması ciddi bir sorun demek. Çeşme'nin nüfusu, son 10 yıla bakıldığında 25 kat arttı. Kurban bayramında bunu yaşadık. 'Bayramda gelmeyin, Eylül'de gelin' dedik. Bu sözümüzden dolayı eleştiri aldık. Ama bu sözümüzün arkasında reklam vardı. Kurban Bayramı'nda, gerçekten 'Gelmeyin' diyecek kadar doluyduk. Ilıca Plajı'nı gördükten sonra 'Gelmeyin' dedim. Gelen insanlar yer bulamayınca plajlarda yatıyor. Bu da Çeşme'ye bir katkı sağlamıyor. Bu nedenle 'Bayramda gelmeyin, Eylül'de gelin' dedik. Bu sözümden dolayı, Yakup Demir olarak yüzde 90 olumlu tepki gördüm. Az da olsa olumsuz tepki oldu" diye konuştu. 

"Uzakdoğu turisti, Avrupalı gibi nazlı değil"

Bu yıl Çin ve Japonya'daki fuarlara da katıldıklarını belirten Demir, "'Çin'den buraya turist gelir mi' diye hep kendime sormuşumdur. Hatta Çin fuarlarını önemsememiştim. Ama bu yıl Çinlileri de, Korelileri de, Japonları da Çeşme'de gördük. Bu turistler, Eylül doluluğumuza da ciddi destek oldu. Uzakdoğu nüfusu Avrupa'ya göre oldukça fazla. Uzakdoğu turisti, Avrupalı gibi nazlı değil. Herhangi bir olumsuzlukta her zaman arkamızda olacak bir kesim. O nedenle Uzakdoğu'dan turist gelmesi çok önemli" diye ifade etti. 

"Personel sorunumuzu yabancı personel çalıştırarak çözdük"

Kültür ve Turizm Bakanı'na sundukları tekliflerden de söz eden Demir, "Bakanımız, söylediklerimizin büyük bir bölümünü dikkate aldı. Plajlarımıza standart getirilmesini istedik. Geçtiğimiz günlerde, plajların Bakanlığa devredildiğini duyduk. Bu bizim isteğimizdi. Adnan Menderes Havalimanı'nda Türk Havayolları'nın direk uçuşlara açılması isteğimizdi. İzmir Ticaret Odası'ndaki toplantıda bu da gündeme geldi. Ayrıca nitelikli personel sorunumuzu da ilettik. Personel sorunumuz hepimizde var. 

Biz Ilıca Otel olarak, 2 yıl önce yabancı personelle sorunumuzu çözemeseydik, herhalde oteli kapatmaya kadar gidecektik. Nitelikli değil, sıradan personel bulalım, oryantasyonla eğitelim, sonra çalıştıralım dedik. Onu da bulamadık. Ekstra personel çalıştıralım dedik. Çok ciddi olumsuzluklar yaşandı. Sonuçta yabancı personel çalıştırarak sorunumuzu çözdük. Yaz döneminde 110-115 yabancı personel çalıştırıyoruz. Kış döneminde de 60-70 yabancı personelimiz var" diyerek personel sorununa dikkat çekti. 

"www.cesme.com.tr adlı sitemizin eksikleri kısa zamanda tamamlanacak"

Çeşme'nin yurt içinde ve yurt dışında daha iyi tanıtılması için www.cesme.com.tr adlı bir site açtıklarını belirten Demir, "Uzakdoğu'da benzer siteler var. Günde 1 milyon ziyaretçisi var. Bisiklet turundan, denizaltı turizmine kadar turlar o sitelerden satılıyor. Ciddi bir cirosu var. Bizim açtığımız sitenin şu anda eksikleri var. Ama kısa zamanda tamamlayacağız. Bu konuda da tüm Çeşmeli turizmcilerden katkı bekliyoruz. Ne yazık ki Çeşme'nin doğru dürüst tanıtımını yapan ne kurum var, ne site var. Yerel basındaki arkadaşlarımız da bir mücadele içerisinde. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. En azından Türkiye'ye sesimizi onlarla duyuruyoruz. Eğer onlar da olmasa, Çeşme'nin tanıtımı, dijital ortamda sıfır" diyerek yakındı. 

"Çeşme'de, ecrimisil, su ve atık su bedelleri çok yüksek"

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, son 10 yılda en çok ecrimisil ödeyen turizm beldesinin Çeşme olduğuna da dikkat çekerek, "Ecrimisil bedellerinde çok ciddi adaletsizlik var" dedi. Su ve atık su bedellerinin de diğer turistik beldelere göre daha yüksek olduğunu ifade eden Demir, Turizm Teşvik Kanunu'na ek madde eklenerek, su bedellerinin, belediye belgeli oteller dahil, tüm turistik tesislerde yüzde 50 indirimli olmasını istedi. Demir, 'Sıfır atık' projesine de destek isteyerek, üretilen gıdaların yüzde 50'sinin çöpe gittiğine dikkat çekti. Mavi bayraklı ve yeşil yıldızlı tesislere yüzde 5 vergi muafiyeti uygulanması gerektiğini de belirten Demir, yıllardır çözülemeyen gürültü sorununun çözümü için eğlence adası veya eğlence köyü oluşturulmasını önerdi. Kışın açık olan turistik tesislere altyapı hizmetinin yüzde 50 indirimli olmasını isteyen ÇEŞTOB Başkanı Demir, alt yapı, ulaşım sorunlarına ve sokak lambalarının yüzde 60'ının yanmamasına dikkat çekerek konuşmasını tamamladı. 

"75 desibel projemizle farkındalık yarattık"

Alaçatı Turizm Derneği Genel Sekreteri Esra Koçdemir de bir konuşma yaparak, "Yaz sezonu, geçmiş sezonlara göre daha olumluydu. İç turizmdeki hareketlilik bizim işimize yaradı. Ama Alaçatı'da en büyük arzumuz, 2-3 ay süren sezonumuzun 6 aya çıkması. Bu konuyla ilgili dernek olarak projeler üretmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki sezonların daha da iyi olacağına inanıyoruz. Sezon başında '75 desibel' projemizle gürültü sorununa dikkat çekmek istedik. Dernek olarak bir yaptırımımız olmadığı için, kamuoyunda bir farkındalık yaratmak amacındaydık. Tabi çözüm o kadar kolay değil. Kolay olsaydı bu zamana kadar çözülürdü. Gürültü problemi Alaçatı'da ortadan kalkmadı. Böyle bir rahatsızlık olduğu herkes tarafından görüldü. Emniyet denetimlerini sıkılaştırdı. Desibel çok kontrol edilemese de, gece saat 01.00'de müziğin kesilmesi sağlandı. İşletmelerin yüzde 90'ında bu konuda duyarlılık oluştu. Dernek olarak farkındalık projelerimize devam edeceğiz" dedi. 

"Aynaya bakmazsak, kendi kusurlarımızı göremeyiz"

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü de toplantıda bir konuşma yaparak, "'Çeşme'de ne yapılabilir'i, hep birlikte bir araya gelerek konuşabilmemiz gerekir. Bizler kusur ararken, aynayı kendimize de çevirebilmemiz gerekir ki, kendi kusurlarımızı da görebilelim. Aynaya bakmazsak, kendi kusurlarımızı göremeyiz. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanınca dipsiz bir kuyu olduk. Sorunların çözümü için Kaymakamımıza da, Belediye Başkanımıza da bizlerin yardımcı olması gerekir. Ama sanki bizlerde bir eksiklik var. 1900 üyesi olan Esnaf Teşkilatı'nın Başkanı olarak, minibüsçüden, küçük kahvehaneye kadar üyem var. Biz de turizme hizmet etmek için uğraşıyoruz. Otomobil tamircim de turizme katkı koyuyor. Turizmin mutfağında olan kişiler olarak, yapılan etkinliklerin hemen akabinde toplanmalıyız ki, o etkinlikte, esnaf, otelci, turizmci, Çeşme'de yaşayan vatandaş olarak ne eksiğimiz olduğunu tespit edebilmeliyiz" diye konuştu.

"Esnaf teşkilatı olarak Çeşme tanıtımına katkı koymak istiyoruz"

Bazı konutların kayıt dışı olarak konaklamada kullanıldığına dikkat çeken Köfüncü, "Lütfen bu tür olayla karşılaştığınızda bize bildirin. Biz de ilgili birimlere bildirelim. Orada kayıt dışı olarak bir teröristin kalmayacağı ne malum? Sizin gibi konaklama tesislerinde kimlik bildirimi olduğu için kayıt dışı konutlara yönelebilirler. Çeşme'de bir şeyler kötü giderse, sadece birimiz batmayız. Çeşme kötü giderse hepimiz batarız. Hepimiz aynı teknenin içindeyiz. Çeşmemize ve birbirimize sahip çıkmamız gerekir. Sorunları ivedilikle birbirimizle paylaşarak, çözüm için görüşmemiz gerekir. Kaymakamımızla, Belediyemizle, STK'larımızla bir araya gelip komisyon oluşturmamız gerekir. Turizm fuarlarına giderken birbirimizin haberi olması gerekir. Çeşme'deki turizm sorununun sadece konaklama tesisleri ile ilgili olmadığını, sokakta da sorunun bizi etkileyeceğini belirterek, her zaman katkı koymak istediğimizi ifade ediyorum. Çeşme Esnaf Teşkilatı olarak bizim de Çeşme tanıtımına katkı koyma hakkımız ve hukukumuz var. Çeşme esnafını da benim tanıtmam gerekir" şeklinde konuştu. 

"İŞKUR seminerine ilgisiz kalınmasından çok üzüldüm"

Duyarsızlık sorununa da dikkat çeken Köfüncü, "Geçtiğimiz gün, İŞKUR ile birlikte bir seminer yaptık. Ama seminere ilgisiz kalınmasından dolayı çok üzüldüm. Devlet, 'Bir senden, bir benden' diyerek, istihdama katkıda bulunana devletin de katkıda bulunacağını açıkladı. Esnafın teşviklerden faydalanmasını istiyor. Bu oldukça sevindirici bir haberdi. Heyecanımı herkese yansıttım. Üyelerime ve STK'lara bilgi verdim. Kendi esnafım da dahil, gerekli katılımı göremedim. İŞKUR ile ilgili bir talebiniz olursa, Esnaf Odası olarak sizlere seve seve yardımcı olabiliriz" diye belirtti. 

"Orman Kampı'ndaki görüntü Çeşme'ye yakışmıyor"

Ilıca Plajı'nın yanındaki orman kampından da yakınan Köfüncü, "Orada özellikle hafta sonları oluşan görüntü oldukça rahatsız edici. Orada bir yangın çıksa, bir facia yaşanabilir. Bir kıvılcım, İstanbul Dağı'ndaki çamlığımızı küle çevirebilir. Buraya hep birlikte, ortak bir çözüm bulmalıyız, Orman Bölge Müdürlüğü'ne giderek, kendilerine bilgi verip, uyaracağım. Orasının gelişi güzel kullanılmaması gerekiyor. Çeşme'ye de yakışmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

"Aya Haralambos inanç turizmine açılmalı"

Çeşme çarşısındaki tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nin inanç turizmine kazandırılması gerektiğini söyleyen Köfüncü, "Bu tarihi kilisesi artık el işleri, resim sergisi gibi amaçlarla değil, inanç turizmine kazandırılabilirse, kruvaziyer gemiyle gelen, Sakız adasından veya dışarıdan gelen turistler inançları gereği oradan faydalanabilir. Çeşme çarşısının göbeğindeki bu tarihi kilise, inanç turizmiyle Çeşme'ye büyük katkı sağlayabilir" diye konuştu. 

Değerlendirme toplantısı, Çin'deki turizm fuarına giden ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Belge ve Japonya'daki fuara giden ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Yeni'nin bilgilendirmeleri, ve bazı turizmcilerin söz alarak açıklamalarda bulunmalarının ardından sona erdi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme