Çeşme ve Bodrum'da Doluluk Oranları Neden Azaldı?
Ersoy, Çeşme ve Bodrum'daki düşen doluluk oranları hakkında şunları söyledi:
"Yunan adalarının Türklere daha rahat vize veriyor olması etkili olmuş olabilir. Türk ziyaretçilerin geçen seneye oranla daha kısa süreli konaklıyor olması doluluklara etki etmiş olabilir. Ancak, Çeşme ve Bodrum bölgelerinde sezonun kısa olması, sezonun 12 aya yayılamamış olması ve ağırlıklı olarak tek pazar endeksli bir sektör oluşmuş olması asıl nedenlerdir."
Ege Turizm Merkezleri Projesi
Ersoy, Ege Turizm Merkezleri Çeşme ve Didim projelerinin önemine değindi:
"2018'de göreve başladıktan sonra hayata geçirmek için oluşturduğumuz ilk proje, Ege Turizm Merkezleri projesiydi. Bu projeler, bir sezonun 12 aya yayılması üzerine kurgulanmıştı. Ancak, projeye yerel yönetimler siyasi yaklaştı ve hukuki süreçler başlatıldı, projenin gelişimi yavaşlatıldı."
Türkiye'nin Turizm Başarısı
Ersoy, Kovid-19 sonrası Türkiye'ye yönelik ziyaretlerin hızla arttığını belirtti:
"Bu sene ilk 6 ayda 26 milyon 137 bin ziyaretçi rakamıyla rekor bir seviyeye ulaştık. Pandemi öncesiyle kıyasladığımızda ziyaretçi sayısında yüzde 23,6'lık artış olduğunu görüyoruz. 2023'te rekor bir ziyaretçi sayısına ulaşarak 56 milyon 694 bin sayısına çıktık. Bu seneki hedefimiz ise 60 milyon ziyaretçi."
Turnuvaların Etkisi
Almanya'daki "2024 Avrupa Futbol Şampiyonası" ve Fransa'daki "2024 Yaz Olimpiyatları" nedeniyle yaz döneminde Türkiye'ye yönelik ziyaretçi artış oranında hafif bir düşüş yaşandığını belirten Ersoy, "Eylül itibarıyla, bu turnuvaların etkisinin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte tekrar artış oranlarında yükselme göreceğiz. Yıl sonu hedefimiz olan 60 milyon ziyaretçi oranını yakalayacağımızı şu anki rakamlar göstermektedir," dedi.