MENÜ
İzmir 11°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme'de Zafer coşkusu!
Yerel
18 Mart 2024 Pazartesi 16:48

Çeşme'de Zafer coşkusu!

Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan resmi tören Çakabey Kültür Merkezi’nde devam etti. 

Çakabey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 2. törene Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Faika Tütüncüoğlu Öner, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Şen, ilçe protokolü, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Çeşme Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını okul müdürü Ramazan Çınar yaptı.

Çınar konuşmasında;

 “Bu gün burada……

Sevdalısını geride bırakıp, anasının nasırlı ellerini öpüp 109 yıl önce bizler için kavgaya tutuşanları, istikbalimiz için istiklal mücadelesi verenleri, savaştan barış çıkartanları, Cumhuriyetimize önsöz yazanları, kınalanıp cepheye gönderilen aslanları, kendi cenaze namazını kılanları, 15 yaşında toprağa düşenleri, Kefenleri vatan, tabutları cihan olanları, okullarını bırakıp cepheye koşanları  anıyoruz.

Bugün burada  Tarihimizin en şanlı destanlarımızdan birisi olan; Çanakkale geçilmez, geçilemez ifadesiyle tarihimizin altın sayfalarında yerini alan “Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hakim olabilir”diyen Mustafa Kemal imizi anıyoruz,

Bugün burada

Siperler arası 8 metre. Yani ölüm muhakkak. 3 dakika önce gelen bölüğün tamamı şehit olmuş. Yeni gelenler bunu biliyor ve bir 3 dakika sonra kendisinin de şehit olacağının farkında ilerliyor. Ama ne ilerleme! Bir an bile sarsılma, durma, geriye bakmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kur'an okuyor, bilmeyenler, kelime-i şahadet getiriyor. Az sonra öleceğini bile bile gözünü kırpmadan şahadete gidenleri anıyoruz. 

Çanakkale’yi belli bir zaman kalıbına sığdırmak gerçekten zordur. Onun hakkında konuşmak, anlatmak, açıklamak da zordur. Cümleler düğümlenir insanın boğazında… Çanakkale, Marmara’yı ve Ege’yi yutan koca bir boğaz olur, büyür karşınızda…

Cesaret, denizin suyu kadar boldur, 250.000 şehit hiçbir toprak parçasına sığmaz ama bir annenin yüreğine sığar… Bir Mehmetçiğin annesine yazdığı ve mektubu yazdıktan sonra şahadet şerbetini içtiği kanlı bir mektup sayfasında konuşur Çanakkale… Kahramanlığın, cesaretin. en derin anlamı ile tarihin tam merkezinden konuşur Çanakkale… Duymasını bilene…

Ve anlamasını bilen için Çanakkale bir ruhtur. Çanakkale bir diriliştir. Çanakkale yeni Türkiye’nin önsözüdür.

Aynı zamanda "Çanakkale Zaferi” tarihimizin en hüzünlü zaferidir. Yokluklar içindeki bir milletin, çağın en güçlü devlet ve silâhlarına topyekûn direnişinin, gerçek bir destanıdır. Bu destanın her satırında insanlık onuru vardır. Bu onur, düşmana sadece silahla değil, verdiği insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren, aziz Mehmetçiklerimize aittir. Tarihimizin en şerefli sayfalarını oluşturan ve binlerce şehidimizin kanıyla yazılan bu kahramanlık destanının altında; milletine bağlılık, özgürlük tutkusu, vatan aşkı ve büyük bir inanç şuuru yatmaktadır.

Bu müthiş destanın 109. yılında buradan tüm kalbimizle Çanakkale’nin kahramanlarına ve bu topraklar için canlarını feda eden bütün şehitlerimize sesleniyoruz: biliniz ki sizin fedakarlıklarınız boşa gitmemiştir ve dünya döndükçe de boşa gitmeyecektir.

 Bizlere, bağımsız bir ülke, özgürlükçü bir ruhu miras bırakan, başta Mustafa Kemal ve dava arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyetimizi korumak ve kollamak ülküsüyle ,ülkemizin varlığı ve bütünlüğü için dün olduğu gibi, bugün de hiç düşünmeden canını veren, tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde ,saygıyla eğiliyorum.

Arıburnunda düşene, Conkbayırında dövüşene bin selam olsun.

Selam Olsun Şanlı Tüm  Gazilerimize

Selam olsun şehadete yürüyenlere

Selam olsun, Mustafa Kemal’e

Bu duygularla; bir hilal uğruna batan güneşleri, vatan için toprağa düşenleri , dönmeyi düşünmeyenleri minnetle ve şükranla anıyorum. Nur içinde yatsınlar… Ruhları şad olsun…” sözlerine yer verdi.

Konuşmanın ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce öğrenciler arasında düzenlenen  ‘18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma’ konulu resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Faika Tütüncüoğlu Öner ve Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Şen tarafından verildi.

Çeşme Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinden Esengül Doğan’ı “Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor” adlı şiirini okudu.

Tören Çeşme Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinin Fizik Öğretmeni Özhan BAKADUR önderliğinde hazırlamış olduğu “Çanakkale 1915” adlı canlı belgesel gösterimi ile devam etti. 

Çanakkale 1915” adlı canlı belgesel gösterimi izleyenlere zaman zaman duygusal anlar yaşatırken, izleyenlerden büyük alkış aldı. Tören toplu hatıra fotoğrafı çekinilmesiyle  sona erdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme