MENÜ
İzmir 22°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme’de Sakızı Hasatı etkinliği
Yerel
4 Ekim 2024 Cuma 17:23

Çeşme’de Sakızı Hasatı etkinliği

Çeşme’nin en değerli doğal zenginliklerinden biri olan sakız ağaçlarının hasadı, Alaçatı Sakızlar bölgesinde gerçekleştirildi.

    Çeşme Belediyesi’nin organize ettiği Damla Sakızı Hasat Etkinliğine, Çeşme Belediye Başkan Vekili Banu Ayhan, Çeşme Belediyesi Meclis Üyeleri, ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, sakız üreticileri İbrahim Topal ve Hasan Ege Tütüncüoğlu, Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, CHP Çeşme İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler, STK temsilcileri, doğaseverler ve Çeşmeliler katıldı.

   Çeşme Belediye Başkan Vekili Banu Ayhan, etkinlikte yaptığı konuşmada, Çeşme’nin yalnızca doğal güzellikleriyle değil, sakız ağaçlarıyla de tanındığını belirtti. Sakızın sağlık ve gıda sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu vurgulayan Ayhan, Çeşme’nin iklim ve toprak yapısının bu bitkinin kalitesini artırdığını söyledi. Ayrıca, çevre dostu üretim yöntemleriyle sürdürülebilir tarıma katkı sağladıklarını belirten Ayhan, “Sakız Ağacım Çeşme” projesiyle 5 yıl içinde 200.000 sakız ağacının dikileceğini ifade etti.

  Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, üreticilere sakız konusunda öneriler sunduklarını, eğitim ve destekler verdiklerini belirtti. Özer, damla sakızının Çeşme için yüksek katma değere sahip bir ürün olduğunu, bu ürünün daha yaygın tarımının yapılması gerektiğini dile getirdi.

  Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı (ÇEŞTOB) Başkanı Orhan Belge ise, sakızın bölge halkı için büyük bir değer taşıdığını vurguladı. Çocukluğundan beri sakızın önemini bildiklerini ifade eden Belge, turizm sezonunu sakız etkinlikleriyle uzatabileceklerini ve bu değere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

  Çeşme’de 30 yıldır sakız üretimi yapan İbrahim Topal ve Hasan Ege Tütüncüoğlu, Türkiye’nin sakız ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip olduklarını, bu ihtiyacın yerli üretimle karşılanması için 200 bin sakız ağacının dikilmesi gerektiğini vurguladılar. Sakız ağaçlarının çevre dostu olduğunu belirterek, bu ağaçların karbon emilimi ve oksijen üretiminde önemli bir role sahip olduğunu, az su ihtiyacı ile iklim krizlerine uygun bir tür olduğunu söylediler.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme