Çeşme Aya Haralambos Kültür Merkezi'nde Medicana Çeşme Tıp Merkezi Başhekimi Uzm. Dr. Hüseyin Tayfun Çağlayan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında detaylı bilgiler vererek katılımcıları bilinçlendirdi.
Uzm. Dr. Hüseyin Tayfun Çağlayan, yapmış olduğu açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaparak, KOAH’ın, nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi kalıcı semptomlarla yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren, ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
Uzm. Dr. Çağlayan şunları söyledi:
“Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), sürekli öksürük, balgam çıkarma ve zamanla şiddeti artan nefes darlığı ile karakterize olan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH, hem maddi hem de manevi kayba neden olmaktadır. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde bu kötü etkiler çok daha fazla hissedilmektedir. Sigara maruziyeti olanlarda, hava kirliliği ile birlikte yaşanan ortamlarda KOAH daha fazla görülmektedir.”
Sigara ve Hava Kirliliği KOAH İçin Büyük Risk
KOAH’ın en önemli nedenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Çağlayan, hastaların %80’inden fazlasının tütün ürünleri kullandığını belirtti. Bunun yanı sıra, hava kirliliği, fosil yakıt dumanı ve biyokütle yakıtlarının kullanımının da hastalığın ortaya çıkmasında büyük rol oynadığını ifade etti.
“Özellikle şehirleşmenin getirdiği hava kirliliği ve iklim değişikliğinin etkileri, KOAH vakalarının artışını hızlandırabilir. Anormal hava olayları ve orman yangınları gibi çevresel faktörler, KOAH gelişimini tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor” dedi.
“Çeşme’de Yaşayanlar Temiz Hava Konusunda Daha Şanslı”
Uzm. Dr. Çağlayan açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, temiz hava solumak ve dengeli beslenmek, KOAH’ın önlenmesinde hayati önem taşıyor. Ayrıca KOAH teşhisi konulan hastaların, hava kirliliği oranlarına dikkat ederek dış ortam aktivitelerini buna göre planlamaları önerilmektedir. Grip ve zatürre aşıları ise hastalığın alevlenmesini önleyerek süreci iyileştiriyor. Çeşme’de yaşayanların temiz hava konusunda daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Doğalgaz gibi enerji kaynaklarının kullanımı da Çeşme’nin temiz hava kalitesinde etkili olacaktır.
Dünya KOAH Günü vesilesiyle farkındalık yaratmak ve doğru bilgilendirme yapmak adına bu semineri düzenleyen Çeşme Belediyesi’ne ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bizler de Medicana Çeşme olarak her zaman Çeşmeli hemşerilerimizin yanındayız.”
Seminerin sonunda Uzm. Dr. Çağlayan, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Farkındalık semineri Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Emre Can Durmaz’ın, Uzm. Dr. Hüseyin Tayfun Çağlayan’a çiçek takdimi ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.