MENÜ
İzmir
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme Festivali renkli görüntülerle başladı!
Yerel
13 Eylül 2024 Cuma 22:48

Çeşme Festivali renkli görüntülerle başladı!

Çeşme Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ’90’larda Çeşme’ temalı festival renkli görüntülerle başladı. Kortej yürüyüşü ile start alan festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Denizhan Güzel

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin başkanlık ettiği kortej yürüyüşüne vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Halk Oyunları gösterisi büyük beğeni topladı.

  Festivalin Aya Haralambos Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşi bölümünde ise  Erdener Kavalcı, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Orhan Belge ve Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler, ’90’larda Çeşme’yi anlattılar.

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli söyleşi sonunda davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, çocukluğunun Çeşme’de geçtiğine vurgu yaparak, “ Ben ve arkadaşlarım 6 yaşından 11 yaşıma kadar bir bisikletin tepesinde Çeşme’nin değerlerini tüm benliğimizle yaşadık. Serbestçe, özgürce gezebildiğimiz  çocukluk hayamın en güzel yıllarını doya doya yaşadığımız yıllardı. Özgürce, doya doya yaşanmış yıllardı. Şimdi çocuklarımızı sokağa çıkarmaya çekiniyoruz. Yaşadığımız bölgede bazı değerlerimizi korumamız gerekiyor. Benim hafızamda en güzel Çeşme 90’ların Çeşme’si. Tabii ki değişeceğiz, gelişeceğiz ve aramıza yeni insanlar katılacak ama güzel olanı da bozmamak, korumak en öncelikli görevlerimiz arasında olacak” açıklamasında bulundu.

  Söyleşide söz alan Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Orhan Belge, Türkiye’de 90’lı yıllarda turizm sezonunun Altınyunus Oteli ile başlayıp bittiğine vurgu yaparak, “Çeşme’de bulunan Altınyunus ve TURBAN Otelleri o dönemlerde turizm sektörü için adeta bir üniversiteydi. Günümüzde bile birçok otelde çalışan sektör personeli bu otellerden yetişmiştir. 90’lar teknolojinin pozitif anlamda yükseldiği yıllardı. 5 yıl öncesine gidersek Alaçatı denince akla tütün

gelirdi. Çeşme denince anason, sakız, kavun gelirdi. Alaçatı’da insanlar tütüne giderken en önemli ayrıntı kimse evinin kapısını kilitlemezdi, iple bağlarlardı. Kapıyı kitlersen komşuna hakaret etmiş olurdun. O zamanlarda top oynayan çocuklar vardı şimdi sokaklar boş! O top oynayan çocuklar gitti başka bir nesil geldi. Şimdi geçmişi unutmadan ileriye bakmaya devam edeceğiz. Bundan sonra sadece Çeşme’ye katkı koyanlarla bir arada olacağız. Söz konusu Çeşme ise gerisi teferruattır” şeklinde konuştu.

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler ise 90’lı yıllarda Çeşme’nin yontulmamış bir elmas olduğuna vurgu yaparak, “Şimdi Çeşme’yi yontmak için balyozlarla geliyorlar. Hepimizin bu güzel elması korumak adına üzerlerine düşen görevler var. 90’ların o güzel, bakir Çeşmesi şimdi rant uğruna talan ediliyor” dedi.

Güler, Çeşme’de termal turizme de vurgu yaparak, “90’larda olduğu gibi şimdi de en güzel termal alanlar Ilıca ve Şifne’de. Ilıca, kumları ve kum zambakları ile meşhurdu ama o özelliğini kaybederek farklı bir yöne girdi. 90’lı yıllarda Alaçatı’ya giden o bölgeye aşık olurdu.  O dönemde 3-4 restoran ve 3-4 kahve vardı. Ama Alaçatı Çeşme’yi Çeşme yapan en önemli değerlerden birisi oldu. O dönemin en önemli turizm değerlerinden biri de Timur Temel’in yarattığı tesis. Burası Çeşme’nin en önemli değerlerinden bir tanesiydi. Ancak  bir kısmı Kızılay’a bağışlanan bu arazinin satılmak istenmesi büyük tepkilere yol açtı.Ancak burası Mersinli bir sanayi şirketine satıldı. Şimdi buranın SİT deecesini düşürdüler. Umarım burası yapılaşmaya açılmaz.Orası korunması ve oraya Halis Temel’in heykeli dikilmeli. Bu değerlerimizi kaybetmemeliyiz” diyerek görüşlerini dile getirdi.

  Söyleşide bir konuşma gerçekleştiren Erdener Kavalcı da Çeşme’de 90’lı yıllarda sağlık konusunu ele alarak, “ Benim hayalim de her zaman kasaba hekimi olmak vardı. 80’li, 90’lı yıllarda her zaman Alaçatı’ya gelirdim. 3-4 dönüm yerim olsun. Kendi tavuklarımı yetiştireyim. Çocuklarım burada büyüsün istedim. Ama 90’larda geri dönüşü olmayan bir yere girdi Alaçatı. Betonlaşmaya, imara açılmalar başladı. Ben buraya geldiğimde nüfus 5 bindi. Şimdi durum ortada. Ankara’da masa başında arsalar paylaştırılıyor. Sağlık malzemesi olarak o yıllarda çok kötüydü Çeşme. Hiç bir şey yoktu. Gözüne çapak kaçan At kılıyla çıkarmaya çalışıyordu. Zamanla ben ve ekip arkadaşlarım ile bağışçılar Sağlık Ocağını düzelttik ve hizmet vermeye başladık” diyerek sözlerini tamamladı.

Çeşme Festivali’nin ilk günü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Dua Blue konseri ile tamamlandı.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme