MENÜ
İzmir 11°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
5 bin lira ve üzerinde kağıt fatura kesilemeyecek
Ekonomi
20 Aralık 2019 Cuma 11:41

5 bin lira ve üzerinde kağıt fatura kesilemeyecek

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı yeni tebliğ ile “e-Arşiv Fatura” uygulamasında 1 Ocak 2020 tarihinde yeni düzenlemeler geliyor. 1 Ocak’tan itibaren firmalar, vergi mükellefi olanlara yani diğer firmalara vergiler dahil 5 bin TL üzerinde kâğıt fatura kesemeyecek.

Vergi mükellefi olmayanlara yani son kullanıcılara da, 1 Ocak tarihinden itibaren, vergiler dahil 30 bin TL ve üstü faturaları GİB portal üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenlenme zorunluluğu geliyor.  

Parçalı fatura kesilemeyecek

Bu yeni tebliğ ile birlikte e-Fatura’yı gönüllü veya zorunlu olarak kullanan tüm mükelleflerin 1 Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura kullanmaları zorunlu hale geldi. Ayrıca herhangi bir e-Belge mükellefi olmayan firmalar da 1 Ocak 2020’den itibaren günlük belirli limitlerin üzerinde kâğıt fatura kesemeyecekler. Fatura üst limitleri vatandaşa kesilen faturalar için 30.000 TL, vergi mükelleflerine kesilen faturalar için 5.000 TL olarak uygulanacak. Bu limitler günlük olarak uygulanacak ve aynı şahıs veya firmaya parçalı fatura da kesilemeyecek. 

İnteraktif Vergi Dairesi Şifresi ile giriş yapılabilecek 

e-Arşiv Faturası kullanacak esnafın Özel Entegrasyon firmaları ile anlaşma yapabilecekleri gibi, anlaşma yapmadan da GİB e-Belge Portalı üzerinden, ücretsiz olarak mali mühür veya elektronik imza olmadan, bilgisayar, tablet, cep telefonlarından İnteraktif Vergi Dairesi Şifresi ile giriş yapabilecekler.  

240 lira özel usulsüzlük cezası 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kağıt olarak düzenlenen fatura tespit edildiğinde her bir belge için 240 Türk Lirası özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak, her bir belge türüne göre kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 12 bin TL, bir takvim yılı içinde ise 120 bin TL’yi geçemeyecek. Ayrıca tüm bu belgelerin getirilen kanunun 227. maddesine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde de yine cezai yaptırımları bulunuyor. 

Turizm Beyannamesi de uygulamaya giriyor

Öte yandan 1.10.2019 tarihi itibariyle Turizm Beyannamesi de uygulamaya girecek. Oteller, seyahat acentelerinden şirket olanlar aylık, şahıs firmaları ise 3 aylık dönemler halinde beyanname verecekler.  

Özel bankalar vergi tahsilatı yapamayacak

Ayrıca  Gelir İdaresi Başkanlığı bankalara gönderdiği yazı ile 01.01.2020 tarihi itibariyle özel bankaların vergi tahsilatı yapamayacağını açıkladı. Özel bankalara otomatik ödeme talimatı veren esnafların ve firmaların zor durumda kalmamaları için dikkatli olmaları gerekiyor.    

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme