MENÜ
İzmir 14°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
3 bin yıllık teknikle ahşap ev üretiyorlar
Dunya
23 Ağustos 2018 Perşembe 08:38

3 bin yıllık teknikle ahşap ev üretiyorlar

İzmir'de faaliyet gösteren Polat Kereste, Cenevizlilerden kalma yöntemlerle, çivi kullanmadan prefabrik ahşap ev üretiyor.

Yusuf Çınar/

1992 yılında nakliyecilik işine son veren ve Buca'da Polat Kereste adlı işyerini açarak kereste ticareti yapmaya başlayan Erdoğan Nalbant, 2000 yıllardan sonra da ahşap ev üretimine başladı.

Çocukları Murat ve Polat Nalbant ile birlikte, arazilerde ahşap panel ev yapmaya başlayan Erdoğan Nalbant, daha sonra Karadenizli olan gelininin ve dünürlerinin de yardımıyla Karadeniz usulü ahşap ev tekniğini öğrenerek, İzmir'de uygulamaya başladı. 

Kurtboğaz adı verilen Karadeniz usulü ahşap ev tekniğinin 3 bin yıllık bir teknik olduğunu açıklayan Erdoğan Nalbant, "Cenevizliler döneminden kalma en ünlü ve en sağlam ahşap ev tekniğidir. Çivi kullanmadan, ağaçlar yontularak, birbirine geçirme sistemi ile duvar şeklinde örülür. Bu teknik ile ahşapların şişmesi sonucunda evde tahribat olayı olmaz. Çivi olmadığı için ağaç duvarlarında çürüme olmaz. Düzgün yapılmış Kurtboğazı tekniği ile yapılan bir ahşap evin ortalama ömrü 200 ile 300 yıl arasındadır. Şu anda Karadeniz bölgesinde 500-600 senelik, kestane ağacından yapılmış ahşap camiler hala ayaktadır. Bu tekniği Türkiye'de yapan çok az firma var. Gerçek ahşap ev tekniği budur. 36 metrekareye kadar olan evleri vinç yardımı ile taşıyoruz. Daha büyük evlerin ise montajını arazide yapıyoruz. 10 ile 250 metrakare arasında üretim yapmaktayız. Montaj için ücret almıyoruz. Alıcı sadece nakliye ücretini karşılıyor. İmalatımızda kapı, pencere, oda sınırlaması yoktur. Aayrıca inşaat yasağı olan yerlere montaj hizmeti de veriyoruz" diye anlattı. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme