MENÜ
İzmir 22°
Gündem Çeşme
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Geçmişten Günümüze Çeşme' söyleşisi büyük ilgi gördü
Kültür-Sanat-Magazin
17 Eylül 2024 Salı 17:07

'Geçmişten Günümüze Çeşme' söyleşisi büyük ilgi gördü

Aya Haralambos Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Geçmişten Günümüze Çeşme'nin Tarihi ve Sosyal Yapısı" adlı söyleşi, Çeşme Festivali’nin dikkat çeken etkinliklerinden biri oldu.

Söyleşide Mehmet Culum, Ahmet Güler, İbrahim Topal ve Engin Önen, Çeşme'nin tarihi ve sosyal yapısını ele aldı. Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, bölgenin geçmişten bugüne uzanan kültürel gelişimi derinlemesine tartışıldı.

Söyleşiye katılan Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, konuşmasında, “Geçmiş, gelecektir. Çeşme’nin geçmişini bilmeden geleceğimizi inşa edemeyiz. Sizlerin verdiği bilgiler bizim için çok değerli ve yol gösterici olacak. Tarımı da çok önemsiyorum, bu alandaki projeleri hayata geçirmek istiyorum,” dedi.

Çeşmeli yazar Mehmet Culum, ailesinin Çeşme’nin en eski yerleşik ailelerinden biri olduğunu belirterek, Rus Savaşı, mübadele ve Sakız depremi gibi olayların Alaçatı ve Çeşme’nin nüfus yapısını etkilediğini vurguladı. Culum ayrıca, Alaçatı’nın Rum yerleşimi olarak bilindiğini, Sakız Adası’ndan gelen Rumlar ile daha sonra yerleştirilen Selanik ve Boşnak ailelerin beldenin çok kültürlü yapısını şekillendirdiğini anlattı. Musalla Mahallesi’nde bulunan ‘Hacı Memiş Ağa Camii'nin’ yapılışına ve yanındaki kabristanda yatan iki kardeşin bu camiyi nasıl yaptırdıklarına da değindi.

İbrahim Topal, Alaçatı denince akla tütün Çeşme denince anason, sakız, kavun geldiğini vurgulayarak, yarımadanın sakız ağacı üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Her bölge sakız ağacı dikimi için uygun. 30 bin sakız fidanımız dikime hazır, her yıl 15 bin yeni fidan dikeceğiz,” dedi. Ayrıca, sakız ağaçlarının sosyal ve ekonomik yapıyı dönüştürme potansiyeline vurgu yaparak, Çeşme’de tarımda niş ürünlerin üretimi ile marka yaratılabileceğine ve bu ürünlerin ekonomik getirisinin önemine değindi.

Engin Önen ise, Alaçatı'nın kentsel soylulaştırma sürecine dikkat çekerek, özellikle İstanbul ve İzmir’den gelen yeni orta sınıfın bölgede mekânsal ve sosyal dönüşüme yol açtığını ifade etti. Önen, eskiden Çeşme'yi koruyan kalelerin artık Çeşme'yi koruyamadığını, rant amaçlı beton sermayesinin karşısında Çeşme’nin savunmasız kaldığını belirtti.

Söyleşi sonunda Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, konuşmacılara çiçek takdim ederek teşekkür etti. Yazarlar, kitaplarını imzalayıp katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gündem Çeşme